Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι χρόνια συζητήσεων, μελετών και επαφών με υποψήφιους επενδυτές και να ασχοληθούν τέσσερις διαφορετικοί υπουργοί για να μπει στην τελική ευθεία – όπως τουλάχιστον φαίνεται – η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση της έκτασης, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ρυθμίζει νομικά, τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτήρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του ακινήτου, που υπερβαίνει τα 6.000 στρέμματα, ορίζεται σε ποσοστό 40%.

Σε ό,τι αφορά το μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής, αυτό θα καταλαμβάνει ενιαία έκταση τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Τα κτήρια που θα ανεγερθούν στο τμήμα αυτό για την εξυπηρέτηση του πάρκου δεν θα υπερβαίνουν το 15% της συνολικής έκτασης του πάρκου, με τους ελεύθερους χώρους να καταλαμβάνουν το υπόλοιπο κομμάτι της έκτασης.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης προβλέπει τρεις βασικούς άξονες:

• Το 1/3 της έκτασης θα αποτελεί ελεύθερους χώρους,

• Το 1/3 χώρους πρασίνου

• Και το υπόλοιπο ποσοστό θα αφιερωθεί σε ήπια δόμηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο με το σχέδιο νόμου είναι ο «καθαρισμός του οικοπέδου» προκειμένου οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το ακίνητο να μη συναντήσουν εμπόδια.

Στις 30 Μαρτίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού που είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στη συνέχεια θα επιλέξει τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τα κριτήρια και θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, στην υποβολή ολοκληρωμένων προσφορών.

Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία σε έργα αξιοποίησης με παρόμοιο μέγεθος και χαρακτηριστικά με του Ελληνικού. Το Ταμείο εκτιμά ότι η δεύτερη φάση θα διαρκέσει 5 με 7 μήνες από την αποστολή της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς.

Πηγή: skai.gr