Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε χθες ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη που διατύπωσε εχθές ο Βρετανός Υπεξ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Μπαράκ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επιβάλει «συντριπτικές» κυρώσεις στην Τεχεράνη, για να αναγκαστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί μια απειλή για όλο τον κόσμο, όχι μόνο το Ισραήλ. . . Άλλες σημαντικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να αποπειραθούν να αποκτήσουν πυρηνική δυνατότητα, πιθανώς η Σαουδική Αραβία, πιθανώς η Τουρκία, πιθανώς ακόμα και η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Μπαράκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

«Πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό της επιβολής κυρώσεων και να τις καταστήσουμε συντριπτικές. . . σε τέτοια έκταση που η ηγεσία [του Ιράν] θα αναγκαστεί να διερωτηθεί ‘είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα της απομόνωσης από τον περισσότερο, αν όχι όλο, τον κόσμο;’», συνέχισε.

Ο Μπαράκ είπε ότι – παρά τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία του Ιράν , η οποία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου – δεν βλέπει ουδεμία ένδειξη πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Ουάσινγκτον αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πηγή: real.gr