Εξήντα-πέντε εκθέματα αφαίρεσαν την Παρασκευή το πρωί δύο άγνωστοι κατά την ένοπλη ληστεία από το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε γραμμές επικοινωνίας όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται εάν γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία. Πρόκειται για τον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Επίσης, πληροφορίες μπορούν να δίνονται από τους πολίτες και στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί από τις ώρες 08.00 έως 23.00 κάθε μέρα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση : financialpolice@hellenicpolice.gr.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μεταξύ των εκθεμάτων που εκλάπησαν είναι χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια τα οποία χρονολογούνται από τη γεωμετρική έως την κλασική εποχή.

Επίσης εκλάπη ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων μυκηναϊκής περιόδου.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των ελληνικών μουσείων.

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Αλλά και ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή τόνισε ότι η ληστεία, η δεύτερη μεγάλη ληστεία μουσείου φέτος, αυξάνει τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των μουσείων. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει μειώσει το προσωπικό στα μουσεία, λόγω των περικοπών και επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για την προηγούμενη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη.

Υπενθυμίζεται μετά την πρωτοφανή κλοπή, την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος .

Πηγή: skai.gr