Δεκάδες είναι πλέον οι οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο που διαπιστώνουν ριζική αλλαγή της στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομολόγων του από τις χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα τριών Α στο θέμα της ελληνικής πτώχευσης. Η αλλαγή αυτή εντείνει τις βρετανικές επικρίσεις για την «αδιέξοδη» πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Αθήνα.

”Η

Σε μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του κ. Σόιμπλε ο οικονομικός αναλυτής της Daily Telegraph και κατά τ’ άλλα γερμανόφιλος Άμπροοθζ Έβανς-Πρίτσαρντ λέει ότι το αίτημά του για αναβολή εκλογών στην Ελλάδα και «διορισμό» μιας τεχνοκρατικής «χούντας» είναι κίνηση «που κόβει την ανάσα».

Προσθέτει ότι το «διάβημα» του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί «εσκεμμένη πρόκληση», καθώς ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Συμφωνεί επίσης ο Βρετανός αναλυτής με την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι κάποιες χώρες θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Όπως σχολιάζει, η απόφαση έχει ληφθεί και ότι κι να κάνει η Αθήνα, θα ανακαλύπτονται νέες προφάσεις από τη γερμανική πλευρά.

Ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ τονίζει επίσης μεταξύ άλλων ότι οι απαιτήσεις της τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν εξαρχής αβάσιμες, καθώς ποτέ πριν δεν έχει επιβληθεί σε χώρα τόσο μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα με απαίτηση για τόσο γρήγορη εκτέλεσή του. Όπως υπενθυμίζει, ανάλογου μεγέθους ήταν μόνο η αποκρατικοποίηση της περιουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά την ενοποίηση, αλλά κι αυτή ήταν μια διαδικασία που διήρκησε 12 χρόνια.

Σε ανάλυσή της η Telegraph εξάλλου κατηγορεί τη Γερμανία για «απεχθή αγριότητα» που καταστρέφει μία υπερήφανη χώρα.

Πηγή: skai.gr