Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε σήμερα σύσκεψη με τις Διοικήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για τα ζητήματα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού από φυσικό αέριο που έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο. Προβλήματα στη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας τόσο από τη γειτονική Τουρκία όσο και από τη Βουλγαρία, καθώς και βλάβες σε μονάδες της ΔΕΗ, οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση του ΑΔΜΗΕ για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πορτοκαλί συναγερμό».

Η απόφαση αυτή άρθηκε χθές βράδυ, όταν υπήρξε αποκατάσταση των ηλεκτρικών φορτίων. Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κατά τον νόμο φορείς, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού και εύρρυθμης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον εφοδιασμό της χώρας με πετρέλαιο από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις στον Ιράν, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της δυσμενούς χρηματοοικονομικής κατάστασης, έχει αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου από τον Ιράν και οι εισαγωγές της χώρας από το Ιράν αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο 1/3 των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου. Η Ελληνική Κυβέρνηση (το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών) είναι σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου, με κατάλληλους χρηματοοικονομικούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και είχε συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας, Günther Oettinger στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου. Πρέπει να τονισθεί ότι το Ιράν διέψευσε χθες την άμεση διακοπή εξαγωγών προς την Ελλάδα και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί από δημοσιογραφικά πρακτορεία.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εφοδιασμό της με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας, των Ευρωπαϊκών αποφάσεων σε σχέση με το εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και των καιρικών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει δυσχέρειες στη ροή φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της περιοχής μας. Το ΥΠΕΚΑ δουλεύει συντονισμένα με όλους τους αρμόδιους φορείς για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας και τη λειτουργία του δικτύου ηλεκτρισμού».

Πηγή: energypress.gr