Αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα θα δοθεί οριστική λύση στην εκκρεμότητα για τη νέα δανειακή σύμβαση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, σε γραπτή δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου την Πέμπτη . “Έχουμε ουσιαστική πρόοδο, νομίζω ότι τη Δευτέρα θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις” εκτίμησε.

“Πρώτον, λάβαμε τις ισχυρές εγγυήσεις που παρέχονται από τους ηγέτες των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα” δήλωσε.

“Δεύτερον, η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυση της σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ

“Τρίτον, περαιτέρω τεχνικές εργασίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα έχει οδηγήσει στον προσδιορισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης 325 εκατ. ευρώ, και τη δημιουργία ενός λεπτομερούς καταλόγου ενεργειών μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους” ανέφερε.

“Χρειάζεται περαιτέρω εξέταση των ειδικών μηχανισμών για την ενίσχυση της εποπτείας για την εφαρμογής του προγράμματος και για την εξασφάλιση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους”, σημείωσε ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup. “Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους” τόνισε.

«Στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε το τέλος των εκκρεμοτήτων για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης και δρομολόγησης του PSI» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι απομένουν τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν το Εuro working group την Κυριακή, ώστε τη Δευτέρα «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη σύμπνοιας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης.

Για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας κάνουν λόγο στο μεταξύ αναλυτές του χρηματοπιστωτικού οίκου JP Morgan εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης μετά και την απόφαση αντικατάστασης του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το στέλεχος της JP Mοrgan Νίκολα Μάι, κάποιες χώρες της ευρωζώνης φαίνεται να εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς απέστειλε επιστολή προς τους επικεφαλής της τρόικας, με την οποία δεσμεύτηκε για τη στήριξη των πολιτικών του νέου οικονομικού προγράμματος.

Τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει σταθερά προσηλωμένο στην υλοποίηση των στόχων για το πρόγραμμα σταθεροποίησης, τονίζει από την πλευρά του στην επιστολή του προς τους δανειστές ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η δήλωση Βενιζέλου αναλυτικά ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr