Η κυβέρνηση της Γερμανίας αντέκρουσε τις εικοτολογίες που τη θέλουν να θεωρεί αναπότρεπτη και αποδεκτή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Μπορώ να πω με σαφήνεια εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Γερμανία, πρόσθεσε εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να βρει έναν βατό δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση. «Αυτό είναι το πνεύμα και το νόημα του δευτέρου προγράμματος στήριξης. Αυτό είναι το πνεύμα της απομείωσης του χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ζητούμενο για τους εταίρους της Ελλάδας είναι η αξιοπιστία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους υπογράμμισε ότι ζητούμενο για τους εταίρους της Ελλάδας είναι η αξιοπιστία. Το πώς αυτή θα διασφαλιστεί παραμένει ανοιχτό και θα αποτελέσει αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Κοτχάους.

Σύμφωνα, πάντως με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, τη δανειακή σύμβαση έχουν εγκρίνει μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι πολέμιοι της συμφωνίας κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσαν από τον ερχόμενο Απρίλιο να αποτελέσουν εταίρο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Διακρίνει πιθανότητες επιτυχίας ο Άσμουσεν

Παρά τα ανοιχτά ζητήματα, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν διακρίνει πολλές πιθανότητες να προκύψει σύντομα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Παρά το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Eurogroup αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, εξαιτίας των δύο όρων που δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει η Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν εκτιμά ότι «μέχρι τότε μπορεί να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις». Μιλώντας στο Reuters, ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «εάν τη Δευτέρα το Eurogroup λάβει θετική απόφαση για την Ελλάδα μπορεί να αρχίσει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του εθελοντικού PSI άμεσα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως». Ο κ. Άσμουσεν προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και η αποχώρησή της από την ευρωζώνη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, καθώς, πρώτον εμπεριέχει αστάθμητους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεύτερο θα ήταν πισωγύρισμα για το επιτυχημένο πρότζεκτ του ευρώ», τόνισε το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.

Ο Γιοργκ Άσμουσεν κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ μπορεί να συμβάλει μόνο έμμεσα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Άμεση χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή. Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν επιδιώκει κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα αλλά δεν θέλει να σημειώσει ούτε απώλειες.

Πηγή: skai.gr