Photo: xgray

Μετά την ψήφιση τού νέου μνημονίου και όσα τη συνόδευσαν μέσα στη Βουλή και στους δρόμους της πρωτεύουσας, βγήκαν παγανιά οι γκαλλοπατζίδες. Με εντολές κομμάτων, κυριακάτικων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων καταμετρούν αυτή τη στιγμή τις αντιδράσεις τού εκλογικού σώματος απέναντι στα νέα μέτρα, στον κατακερματισμό των πολιτικών σχηματισμών οι οποίοι στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου και στο κάψιμο του κέντρου της Αθήνας.

”Photo:

Όσα από τα αποτελέσματα δεν μείνουν σε κομματικά συρτάρια για να καθορίσουν τις εκλογικές στρατηγικές υποψηφίων πρωθυπουργών και αρχηγών, θα εμφανιστούν το Σαββατοκύριακο. Αν και οι έρευνες είναι ακόμα στη μέση, αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας, αν και οι δημοσκοπήσεις είναι μυστικές και οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ένα θα σάς πω: Ως τώρα όλα έδειχναν ότι το πολιτικό σύστημα περνά βαθιά πρωτοφανή κρίση. Με τα γκάλοπ που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κρίση δίνει τη θέση της σ’ ένα ριζικά διαφορετικό φαινόμενο: Στην εξάτμιση του πολιτικού μας συστήματος. Κυριολεκτικά παύει να υπάρχει.

Οι ερευνητές τρίβουν τα μάτια τους. Το μεγαλύτερο κόμμα, βρίσκεται γύρω στο 15% και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν σ’ αυτά τα γλίσχρα ποσοστά θα πρωτεύσει (δημοσκοπικά) κάποιο κόμμα της αριστεράς ή της κεντροδεξιάς. Το κόμμα που έχει σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά ακόμα και για την είσοδο του στη Βουλή, ενώ νιώθει στον σβέρκο του την ανάσα της ακροδεξιάς του Αγίου Παντελεήμονα. Τα ποσοστά των αρνητών κάθε μορφής είναι συντριπτικά, πέραν κάθε φαντασίας. Μιλάμε για εξαΰλωση τού πολιτικού σκηνικού.

Μετά ταύτα (αν δεν μού ‘χουν πει ανακρίβειες τρεις δημοσκόποι διαφορετικών εταιρειών) και εφόσον δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα μέσα σε δύο μέρες (πράγμα αδύνατο) έρχομαι να ερωτήσω: Είναι ακόμα βέβαιο ότι τον Απρίλη θα πάμε σε εκλογές; Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο, διότι η γέννηση του καινούριου δεν προϋποθέτει μεν τον επίσημο θάνατο του παλαιού, διευκολύνεται όμως απ’ αυτόν. Έχω πάντως ισχυρές αμφιβολίες για το αν θα σκεφτούν έτσι οι πολιτικοί αρχηγοί και η τρόικα. Πιστεύω ότι θα βρουν έναν εύσχημο τρόπο να αναβάλλουν την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου, μήπως και φτιάξουν γι’ αυτούς τα πράγματα.

Tου Δημήτρη Καμπουράκη

Πηγή: protagon.gr