Διατάξεις για το ωράριο των φαρμακοποιών και την ανάθεση της αρμοδιότητας τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ, περιλαμβάνει το πολύνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πέρασε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Η διάταξη για τα φαρμακεία αναφέρει τα εξής:

‘Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο. Φαρμακοποιοί, οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα.

Ο οικείος Περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα, οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου.

Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου επιφέρει τις προβλεπόμενες, από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες, κυρώσεις.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε τεχνική λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης’.

ΕΟΦ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, ότι η αρμοδιότητα τιμολόγησης των φαρμάκων ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε άλλη διάταξη αναφέρεται η ενοιποίηση των οργανισμών για τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και η αλλαγή της ονομασίας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Πηγή: iatronet.gr