Αυξημένα μέτρα φύλαξης των χώρων του πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Σχολής ΝΟΠΕ, όπου θα διεξαχθούν αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη των οχτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, λαμβάνει η διοίκηση του Αριστοτελείου με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. Η Κοσμητεία της Σχολής ΝΟΠΕ αιτήθηκε την διασφάλιση των λειτουργιών της, ενόψει των εκλογών και το πρυτανικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει όλες τις υπηρεσίες φύλαξης του ιδρύματος στο ανώτερο επίπεδο κατάστασης συναγερμού, χωρίς, ωστόσο, να διακόπτονται οι λειτουργίες του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Σε ανακοίνωσή του το πρυτανικό συμβούλιο αφήνει αιχμές για την ορθότητα της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών, παρά το χθεσινό αίτημά του για μετάθεση της ημερομηνίας σε χρόνο εκτός της παρούσας συγκυρίας, με στόχο «την εκτόνωση του κλίματος πόλωσης και διχασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Π.Θ. ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι η επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου μας θα δείξει εάν η εμμονή της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών, για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου του Ιδρύματος, εντός της παρούσας συγκυρίας ήταν ορθή ή λανθασμένη» αναφέρει εκ νέου η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Στο χθεσινό αίτημα του πρυτανικού συμβουλίου για το πάγωμα της εκλογικής διαδικασίας – καθώς, όπως ανέφερε, η πανεπιστημιακή φύλαξη είναι περιορισμένη να καταστείλει τυχόν γενικευμένες αναταραχές – η Οργανωτική Επιτροπή εκλογών απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η σχετική επιστολή «λειτουργεί αποθαρρυντικά για το εκλεκτορικό σώμα, επιτείνει και επισημοποιεί το κλίμα έντασης, που ήδη υπάρχει» και ότι η ευθύνη χρηστής λειτουργίας και η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών, είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

«Η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει νόμιμους λόγους να αναβάλει και πάλι την ημέρα της ψηφοφορίας, ούτε έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας, και δεν μπορεί με την επίκληση παρόμοιων απειλών να ακυρώνει, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, νόμιμες και δημοκρατικές ενέργειες, οι οποίες ήδη έχουν κανονικά προγραμματισθεί και εξαγγελθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η αυριανή εκλογική διαδικασία στη ΝΟΠΕ θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 15.30. Περίπου 2.200 μέλη ΔΕΠ καλούνται να αναδείξουν οχτώ από τους 24 υποψηφίους, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, με το σύστημα της ταξινομικής ψήφου. Θα λειτουργήσουν 12 εκλογικά τμήματα, ενώ όπως επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή, σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της ψηφοφορίας, αυτή θα επαναληφθεί στο ίδιο εκλογικό τμήμα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, τις ίδιες ώρες.

Διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή του νόμου 4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ εξήγγειλε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τη ΝΟΠΕ, και οι Σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων και εργολαβικών, στάσεις εργασίας από τις 8.00 έως τις 12.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου καταδικάζουν με αποφάσεις τους 20 Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Πηγή: real.gr