Με γκολ του Φουστέρ στο 71ο λεπτό ο Ολυμπιακός απέδρασε με τη νίκη 1-0 από την παγωμένη(-13 βαθμούς) Μόσχα και πήρε προβάδισμα πρόκρισης στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ερυθρόλευκοι παρά τις πολικές συνθήκες που επικρατούσαν έπαιξαν πολύ καλά και έφτασαν δίκαια στη νίκη επί της Ρούμπιν Καζάν. Ήρωας του ματς ο Κάρολ που απέκρουσε πέναλτι του Νάτσο στο 73′, με τον Ιρλανδό να έχει μπει ένα λεπτό πριν στη θέση του Μέγιερι που αποβλήθηκε στη φάση της ανατροπής.

Εντυπωσιακή εμφάνιση από τους Ορμπάιθ, Μανιάτη Μακούν αλλά και το σκόρερ Φουστέρ. Λίγα πράγματα από τη Ρούμπιν που έδειξε ανέτοιμη από την πολύμηνη διακοπή

Πλήγμα για τους Πειραιώτες ο τραυματισμός του Μέλμπεργκ, που πήγε με απώλεια μνήμης στο νοσοκομείο της Μόσχας.

Τα πλάνα των προπονητών

Για τη Ρούμπιν Καζάν ο Μπερντίγιεφ ξεκίνησε με τον Αρλάουσκις κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα οι Κούζμιν με τον Μποκέτι στα άκρα και ο Σαρόνοφ με το Νάβας κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στο κέντρο οι Νέμοφ και Νάτσο σε ρόλο κεντρικών χαφ, με το Ριαζάντσεφ στο δεξί άκρο και τον Καραντενίζ στο αριστερό, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Ντιάντιουν και Βαλντές στο 4-4-2 του ρώσου προπονητή.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε το παιχνίδι με μια ενδεκάδα που στηρίζεται περισσότερο στη δύναμη αφήνοντας στον πάγκο Ιμπαγάσα και Καζίμ.

Αναλυτικά, ο Μέγιερι ήταν κάτω από τα δοκάρια, ο Τοροσίδης στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Μέλμπεργκ με το Μαρκάνο κεντρικό δίδυμο καθώς ο Παπαδόπουλος είναι τιμωρημένος και ο Χολέμπας στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής. Στη μεσαία γραμμή ο Μανιάτης, ο Ορμπάιθ και ο Μακούν στον άξονα, ο Φουστέρ στο δεξί άκρο, ο Μιραλάς στο αριστερό και ο Τζιμπούρ στην κορυφή της επίθεσης.

Άξιζε ένα γκολ, έχασε τον Μέλμπεργκ

Με τις συνθήκες αντίξοες εκ των προτέρων, οι παίκτες του Ολυμπιακού γνώριζαν ότι θα έπρεπε να υπερβάλουν εαυτούς για να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι στην κατάψυξη της Μόσχας.

Με το παιχνίδι να διεξάγεται στους -13 βαθμούς και το χλοοτάπητα να είναι συνθετικός ο Βαλβέρδε ήθελε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε ένα ματς που θα πήγαινε περισσότερο στη δύναμη και την τακτική παρά στην τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών. Για αυτό άλλωστε προτίμησε να ξεκινήσει με το Μακούν αντί του Ιμπαγάσα στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον Φουστέρ σε ρόλο δεξιού μεσοεπιθετικού, αντί των Καζίμ ή Αμπντούν.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά στο ματς πιέζοντας τους Ρώσους πολύ ψηλά υποχρεώνοντας τους σε αρκετά λάθη στη μεσαία και αμυντική γραμμή και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για γκολ τρεις φορές στα πρώτα 25 λεπτά του παιχνιδιού.

Η πρώτη στο 15′ όταν ο Μανιατης από ευνοϊκή θέση στη γραμμή της περιοχής σούταρε άσχημα στέλνοντας την μπάλα άουτ, τη δεύτερη στο αμέσως επόμενο λεπτό όταν ο Μιραλάς βρέθηκε σε θέση βολής τσίμπησε την μπάλα πάνω από τον Αρλάουσκις, αλλά ο Τζεμπούρ δεν μπόρεσε να την σπρώξει στα δίχτυα και η Τρίτη στο 18’με το Χολέμπας να σουτάρει δυνατά από πλάγια θέση μέσα από την περιοχή και να στέλνει την μπάλα να περνάει ελάχιστα διπλά από το δοκάρι του τερματοφύλακα της Ρούμπιν.

Στο 21ο λεπτό τα πλάνα του Βαλβέρδε άλλαξαν καθώς ο Μέλμπεργκ τραυματίστηκε σε σύγκρουση του με το Μέγιερι και δεν κατάφερε να συνεχίσει αφήνοντας τη θέση του στον Παπάζογλου.

Όσο περνούσε η ώρα ο ρυθμός έπεφτε με τους ερυθρόλευκους να έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού και τους Ρώσους να μην μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την εστία του Μέγιερι, καθώς οι τρεις σωματοφύλακες στη μεσαία γραμμή Ορμπάιθ, Μανιάτης και Μακούν δεν επέτρεπαν στους μέσους της Ρούμπιν να κάνουν το παιχνίδι τους. Αντίθετα οι τρεις χαφ του Ολυμπιακού έβγαζαν με μεγάλη ευκολία την μπάλα μπροστά και στο 39ο λεπτό χάθηκε άλλη μια καλή ευκαιρία για γκολ, ίσως η σημαντικότερη στο πρώτο μέρος.

Ο Φουστέρ έβγαλε τον Τζιμπούρ στην περιοχή, ο Αλγερινός σούταρε από λίγο πλάγια θέση, αλλά ο Σαρόνοφ με προβολή έκοψε την μπάλα. Η φάση δεν τελείωσε με τον Αρλάουσκις να χάνει την μπάλα στη συνέχεια, αλλά το Μανιάτη να μην μπορεί να τη στείλει στα δίχτυα.

Φουστέρ και Κάρολ λύτρωσαν το «Θρύλο»

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Μπερντίγιεφ πέρασε στο ματς έναν αμυντικό τον Ανσάλντι στη θέση ενός επιθετικού του Ντιαντούιν, θέλοντας έτσι να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Αρλάουσκις.

Οι Ρώσοι έπαιζαν με πέντε στην άμυνα όταν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην επίθεση ενώ, όταν εκείνοι ήταν στην επίθεση το σύστημα τους μετατρέπονταν σε 4-5-1, ανεβάζοντας έναν ακόμα παίκτη στη μεσαία γραμμή.

Στο 48′ η Ρούμπιν έφτασε για πρώτη φορά κοντά στο γκολ με το Μέγιερι να διώχνει εντυπωσιακά στη γωνία του το σουτ του Βαλντέζ.

Τρια λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός έχασε άλλη μια πολύ καλή ευκαιρία να σκοράρει, όταν μετά από σέντρα του Τοροσίδη από δεξιά, τόσο ο Μακούν όσο και ο Τζιμπούρ δεν κατάφεραν από τα δυο μέτρα να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα της εστίας της Ρούμπιν.

Η αλλαγή του Μπερντίγιεφ περιόρισε αισθητά την επιθετική ανάπτυξη του Ολυμπιακού, ενώ από το 15ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου και μετά οι παίκτες των πρωταθλητών Ελλάδας έδειχναν εμφανώς επηρεασμένοι από τις αντίξοες συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες, μένοντας από ανάσες και χάνοντας τα πατήματα τους.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει ψάχνοντας το γκολ και στο 70′ ύστερα από φάουλ του Ορμπάιθ ο Τοροσίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια έδιωξαν σε κόρνερ οι Ρωσοι.

Η λύτρωση για τον Ολυμπιακό ήρθε στην εξέλιξη της φάσης, στο 71′ και μετά την εκτέλεση κόρνερ με το Φουστέρ να πιάνει το δυνατό σουτ και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 0-1 για τους Πειραιώτες.

Το γκολ σκόρπισε χαρά στις τάξεις των ερυθρολεύκων, ζεσταίνοντας τους προς το παρών καθώς στην αμέσως επόμενη φάση ο Καραντενίζ έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο τούρκος φάνηκε να ανατρέπεται από το Μέγιερι με τον Ούγγρο να αποβάλλεται, τον Ολυμπιακό να μένει με 10 και τη Ρούμπιν να έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει από τα 11 βήματα.

Ο Κάρολ μπήκε στο ματς στη θέση του σκόρερ Φουστέρ και αν και «παγωμένος» κυριολεκτικά και μεταφορικά, έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε το πέναλτι του Νάτσο, κρατώντας το προβάδισμα για τον Ολυμπιακό.

Η φάση αυτή ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των ερυθρολεύκων που αν και αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού δεν κινδύνεψαν σε κανένα σημείο από τη Ρούμπιν και έφτασαν δίκαια στην τελική επικράτηση που τους δίνει προβάδισμα για τη ρεβάνς του Καραϊσκάκη σε μια εβδομάδα και τους φέρνει πολύ κοντά στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.

Γήπεδο: Λουζνίκι

Διαιτητής: Μάζιτς(Σερβία)

Βοηθοί: Ρίστιτς,Ραντοΐσιτς,Γιοβάνετιτς, Γκλοντίοβιτς

ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ (Κούρμπαν Μπερντίγεφ): Αρλάουσκις, Κούζμιν, Σέζαρ Νάβας, Μποκέτι, Σαρόνοφ, Νέμοφ, Ριαζάντσεφ (83′ Κασάεφ), Νάτσο, Καραντενίζ, Ντιάντιουν (46′ Ανσάλντι), Βαλντές (81′ Μάρτινς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ (33′ Παπάζογλου), Μανιάτης, Ορμπάιθ, Μακούν, Φουστέρ (74′ Φουστέρ), Τζιμπούρ (81′ Μοντέστο), Μιραλάς.

Πηγή: novasports.gr