Σε ήχους βαθιάς σιωπής η Γερμανία, μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής ιστορικής ελληνικής ψηφοφορίας, η ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου να κινείται «νευρικά» προς τα κάτω ακριβώς πάνω από το 1,3200 μόλις λίγα λεπτά πριν, αλλά αρκετά κάτω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ, μετά από το ψήφισμα του νέου μνημονίου στο ελληνικό κοινοβούλιο.Ως εκ τούτου, όλοι ανυπομονούν να δουν κάποιες ενδείξεις για το τι προγραμμματίζει η Α. Μέρκελ και η Γερμανία σε αυτό το σημείο. Θα αφήσουν την Ελλάδα να σπαρταράει, απαιτώντας ακόμα πιο έντονη εφαρμογή των μέτρων του πρώτου σχέδιου διάσωσης – κάτι που προφανώς Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει; Ή θα υποχωρήσει η Γερμανία για τουλάχιστον ακόμη μία δόση? Δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, έδωσε συνέντευξη στο στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και στην ερώτηση : «Το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης θα είναι, ενδεχομένως, ακριβότερο από ό, τι αναμενόταν, εν μέρει επειδή οι Έλληνες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Πόσο ακόμη θα το ανέχεται αυτό ο Γερμανικός λαός;» απάντησε : «Είναι αναμφίβολα η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα. Εάν στην Αθήνα ακολουθήσουν μια βιώσιμη και σωστή πορεία, η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξή μας – αλλά μόνο τότε. Δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά προκαταβολές. Μόνο οι πράξεις μετρούν τώρα. Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος με το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορεί να λυθεί μια δημοσιονομική κρίση αναλαμβάνοντας συνέχεια νέα δάνεια.»

Ωστόσο, ο Γκουίντο Βεστερβέλε επισήμανε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όλους τους Ευρωπαίους : «Δεν θέλω μια γερμανική Ευρώπη. Θέλω μια Ευρωπαϊκή Γερμανία.»

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι : «Υπάρχει μια τάση επανεθνικοποίησης σε όλη την Ευρώπη, στην οποία είμαι αντίθετος. Η Γερμανία, περιστασιακά, εμφανίζει μια τάση αλλαζονίας, αυτό με απασχολεί. Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο για μας να μετατοπίζουμε τις διαφορές μεταξύ των γερμανικών κομμάτων στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία» επικρίνοντας ίσως την απόφαση της Α. Μέρκελ να είναι η σύντροφος του Ν. Σαρκοζί στις εκλογές για την Γαλλική προεδρία τον Απρίλιο.