Πολύ σημαντικές ζημιές σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και βασικές αστικές υποδομές της Αθήνας, καταγράφει ο πρώτος απολογισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη από τα χθεσινά επεισόδια. Συνεργεία και ειδικά κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να εργάζονται στην κατεύθυνση της καταγραφής των ζημιών και της άμεσης αποκατάστασης των πιο ζωτικών από αυτές.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση:

• 93 κτίρια της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

• Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς εντοπίζεται η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

• Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχίζει να συλλέγει μεγάλες ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.

• Οι αστικές υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια κλπ) στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

• Εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κλπ).

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

1. Σταδίου 19-21

Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου.

2. Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 10

Πενταόροφο διατηρητέο κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928- 1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961), απόφοιτου της Γαλλικής Ecole des Beaux -Arts. Η μορφολογία του συνδυάζει μοντέρνο κλασικισμό με αρχαΐζοντα γεωμετρικό διάκοσμο της Art Deco. Καταστράφηκε το ισόγειο που στεγάζει υποκατάστημα της ALPHA BANK.

3. Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41

Διατηρητέο κτίριο με ομώνυμη στοά. Το αρχικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944) και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο.

4. Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου

Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο(πρώην κτήριο της Λαϊκής Τραπέζης) με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937) που θεωρείται αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της υστεροκλασικής περιόδου, με πληθώρα έργων του κυρίως στην Αθήνα.

5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου)

Τριώροφο διατηρητέο κτίριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας

6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα ALPHA BANK)

Διώροφο διατηρητέο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα.

7. Ερμού 66

Διατηρητέο τετραόροφο κτίριο, μορφολογίας ύστερου κλασικισμού

8. Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4

Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε υπόγειο χώρο του κτηρίου, ιδιοκτησίας της «Εθνικής Ασφαλιστικής», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά.(ΦΕΚ 323/Δ/2001)

9. Σταδίου 6-8

Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Νεοκλασικής μορφολογίας, οικοδομήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πηγή: skai.gr