Με μεγάλες απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίστηκε την Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα η νέα δανειακή σύμβαση. Η διαφοροποίηση 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 21 της Ν.Δ. και δύο του ΛΑΟΣ από την κεντρική κομματική γραμμή, είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή τους. Συνολικά, υπέρ ψήφισαν 199 βουλευτές. Συνολικά «Όχι» είπαν 74 βουλευτές, ενώ πέντε δήλωσαν «παρών».

Στην ομιλία του κλείνοντας την συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι «μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα σε οικονομικό χάος» και έκανε λόγο για «ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει τη θέση μας στο ευρώ που αποτρέπει μια καταστροφική χρεοκοπία. Είναι ένα πρόγραμμα σκληρό που συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα, για το σύνολο της κοινωνίας. Είναι όμως σημείωσε ένα πρόγραμμα που θα μας βάλει σε στέρεο έδαφος και θα μας οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση».

Όπως τονίζει η εφημερίδα Καθημερινή, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κρίθηκε «ικανοποιητικό» από το Μαξίμου, που εκτιμά πως δίδεται επαρκές μήνυμα προς το εξωτερικό για τη βούληση της χώρας να εφαρμόσει τα μέτρα.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και μάλιστα σύντομα, ενδεχομένως και εντός της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή «κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις υπουργών του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ θα καλυφθούν σε κάθε περίπτωση, αφού η κυβέρνηση ξεπεράσει ανώδυνα την ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση. Με αφορμή αυτό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει από Δευτέρα, και ενδεχομένως τη Δευτέρα, σε διαρθρωτικό ανασχηματισμό».

Οι στόχοι είναι δύο, πρώτον να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις και δεύτερον να βελτιωθούν οι λειτουργικές αδυναμίες της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε περίπτωση που γίνε ανασχηματισμός, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των υφυπουργών και των αναπληρωτών υπουργών, ενώ ενδέχεται να μπουν στο νέο σχήμα και τεχνοκράτες.

Πηγή: skai.gr