Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» o Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος επέκρινε το χειρισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι οι ηγέτες θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη στα ταραγμένα κράτη μέσω «ενέσεων» κεφαλαίου και όχι να επιβάλλουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας.

“Θαυμάζω την Καγκελάριο Μέρκελ για την ισχυρή ηγεσία της, αλλά δυστυχώς αυτή είναι που οδηγεί την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση. Αντί απλά να αναγκάζονται οι κυβερνήσεις να σώσουν τη ζώνη του ευρώ, οι ηγέτες θα πρέπει να ενισχύσουν επίσης την ανάπτυξη των κρατών, με «ενέσεις» κεφαλαίου, διαφορετικά, θα επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν την Αμερική στη Μεγάλη Κρίση του 1929. Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ δεν το αντιλαμβάνεται αυτό.

Ήταν λάθος να παρέχονται δάνεια διάσωσης με υψηλά επιτόκια προς την Ελλάδα, καθώς αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να σωθεί. Το ίδιο θα ισχύει και για την Ιταλία, αν βάλουμε τη χώρα σε κλοιό πληρωμών υψηλών επιτοκίων. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε να υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες στην Ιταλία και την Ισπανία, και τότε η Ευρώπη θα διαλυθεί. Προσδοκώ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σώσουν την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί ένα τόσο άσχημο ενδεχόμενο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματά της μόνη της χωρίς περαιτέρω βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»