Επικριτικά απέναντι στη στάση που έχει, ως τώρα, τηρήσει η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας είναι, σε μεγάλο βαθμό, τα σχόλια του βρετανικού τύπου. Πιθανό ένα πρωτογενές πλεόνασμα σύντομα, γράφουν οι FT. Οι βρετανοί αναλυτές δεν παραλείπουν, ωστόσο, να επισημάνουν την ανικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ξεπεράσει τον «αναχρονιστικό λαϊκισμό του», ο οποίος εμπόδισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν και όσα θετικά έχουν επιτευχθεί την τελευταία διετία.

Ως τεράστια λάθη από πλευράς Ευρώπης προβάλλουν σε άρθρο γνώμης οι Financial Times, την επιμονή σε περικοπές και μέτρα λιτότητας, δίχως αντισταθμιστικές παρεμβάσεις αλλά και την απαράδεκτη και ταπεινωτική πρόταση των Γερμανών για επιβολή δημοσιονομικού επιτρόπου στη χώρα. Η εφημερίδα προβάλει την μείωση του ελλείμματος κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια και προειδοποιεί πως σύντομα η Ελλάδα θα φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και θα μπορεί άνετα να χρεοκοπήσει με οδυνηρά αποτελέσματα για τη ευρωπαϊκή και -γιατί όχι- την παγκόσμια οικονομία. Γι αυτό και επείγει μια αλλαγή πολιτικής, έναντι της Ελλάδος εδώ και τώρα, επισημαίνουν οι Financial Times, καλώντας τους Ευρωπαίους να πάψουν να φέρονται στην Ελλάδα σαν «ανήλικο παιδί» και να της δώσουν τη δυνατότητα να ανακάμψει οικονομικά με αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη μπροστά στην άβυσσο
Η Guardian απορρίπτει το επιχείρημα πολλών ευρωπαίων γραφειοκρατών, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη το ευρώ, δεν θα έχει και τόσο δραματικές επιπτώσεις. Όλα συνηγορούν προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Οι κερδοσκόποι έχουν ήδη στρέψει τα πυρά τους προς την Πορτογαλία και έπονται Ιταλία και Ισπανία. Καμιά θωράκιση δεν θα μπορεί να αποτρέψει την διάλυση του ευρώ. Άποψη που υιοθετεί και η Observer, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως δεν είναι μόνη η Ελλάδα μπροστά στην άβυσσο. Η Daily Telegraph στρέφει τα πυρά της στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε περίπτωση απόρριψης του νέου Μνημονίου από την Ελληνική Βουλή, θα πρέπει να μεμφθεί μόνο τον εαυτό της και την πολιτική της που οδήγησε την Ευρώπη στο αδιέξοδο.

 

Πηγή : skai.gr/Deutsche Welle