Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Welt am Sonntag ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα προκειμένου εκείνη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να γίνει ανταγωνιστική. Στην ερώτηση εάν θα πρέπει η Ελλάδα εν ανάγκη να εγκαταλείψει το ευρώ, ο γερμανός υπουργός απαντά: «Είναι στο χέρι των ιδίων των Ελλήνων».

Η διάσωση της χώρας καθίσταται δυσκολότερη και από την επανένωση της Γερμανίας, προσθέτει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε πολλούς Έλληνες η αντίληψη πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και μάλιστα δραματικές.

Για τον λόγο αυτόν η Γερμανία δεν αρκείται σε υποσχέσεις, λέει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βαρέλι δίχως πάτο». Ο κ. Σόιμπλε καλεί τους Έλληνες να «βάλουν πάτο στο βαρέλι». Τότε «θα μπορέσουμε να βάλουμε και εμείς κάτι σε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Προειδοποιήσεις και από Ζεεχόφερ

Πιο αυστηρός ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt του Σαββάτου ζητά από την Αθήνα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα θα πρέπει να υπερβεί αξιόπιστα την υπερχρέωσή της», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι δεν θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη «με οποιοδήποτε τίμημα».

Σε άλλη συνέντευξή του προς το Der Spiegel ο κ. Ζεεχόφερ επαναλαμβάνει ότι νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα χορηγηθεί μόνο εάν δεν «μειωθεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος των Ελλήνων».

Βέλη Σταϊνμάιερ κατά Μέρκελ

Την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης επέκρινε ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καλώντας όμως παρά ταύτα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τα μέτρα. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μέρκελ τη χειρότερη κυβέρνηση από το 1949 και κάλεσε τους Xριστιανοδημοκράτες να σταματήσουν τις εικοτολογίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη γιατί έτσι επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πηγή: skai.gr