Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η βελγική Δικαιοσύνη, μετά από σχετικό αίτημα ενός Κογκολέζου υπηκόου, του Μμπούτου Μοντόντο που ζητούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας του του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό». Την Παρασκευή, η βελγική δικαιοσύνη απάντησε στο ερώτημα αυτό αρνούμενη να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή σχετικά με «ρατσιστικό» του συγκεκριμένου έργου του Ερζέ.

«Το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης», τόνισε ο δικηγόρος Άχμεντ Λ’ Χεντίμ, που εκπροσωπούσε τον ενάγοντα Μμπούτου Μοντόντο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας, «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», τόνισε ο Λ’ Χεντίμ.

Ο Μπιενβενί Μμπούτου Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του τεύχους αυτού, ή αν μη τι άλλο να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή, ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».

Ο δικηγόρος Αλέν Μπέρενμπομ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον εκδοτικό οίκο, που κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασης, εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ικανοποίησή του» για την απόφαση της έδρας. «Είναι μία υγιής απόφαση και συνετή, σύμφωνα με την οποία ένα έργο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο ιστορικό και ιδεολογικό του πλαίσιο και να το συγκρίνουμε με τις πληροφορίες και τα κλισέ της εποχής του».

Πηγή : real.gr