Βροχή νόμων, συμβάσεων και πολιτικών δεσμεύσεων καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση για να λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup. Τις οριστικές αποφάσεις για το πότε θα εγκριθούν και αν θα περάσουν από τη κρίση της Βουλής οι πολυάριθμες κρίσιμες διατάξεις που συνδέονται με το νέο δάνειο, καλείται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση. Πέρα από τις έγγραφες σαφείς δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που ζητά πιεστικά το Eurogroup, ένας μακρύς κατάλογος κειμένων παραμένει σε εκκρεμότητα και ο χρόνος στενεύει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση προς ψήφιση εντός του Σαββατοκύριακου τριών πρώτων «πακέτων»: της συμφωνίας για το PSI, των ρυθμίσεων που το συνοδεύουν (ρήτρες συλλογικής δράσης και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), καθώς και της έγκρισης των βασικών αρχών του νέου μνημονίου ώστε να δοθεί η «εντολή» προς την κυβέρνηση να το υπογράψει.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη κρίσιμα κείμενα που εκκρεμούν. Κορυφαίο είναι ο εφαρμοστικός νόμος (πιθανόν και νόμοι) με όλες τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την έλευση των 3,2 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων (περικοπές στις επικουρικές, άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, παρεμβάσεις στα φάρμακα, σε ΟΤΑ κλπ).

Ο χρόνος πιέζει, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν υπάρχει περιθώριο «σκιών» έως την προσεχή Τετάρτη που λήγει η διορία που έδωσε το Eurogroup. Με βάση τη λίστα που καιρό τώρα έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει μέσω της Βουλής ή να υπογράψει σε κυβερνητικό επίπεδο:

1. Τις 3 συμφωνίες δανειοδότησης από το EFSF.

2. Τη συμφωνία συγχρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.

3. Τη συμφωνία για το PSI.

4. Νομοθετική διάταξη η οποία θα θεσπίζει τις ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses – CAC).

5. Τις ρυθμίσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

6. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αξίας 3,2 δισ. ευρώ.

7. Το προμνημόνιο (PSI MoU) που περιλαμβάνει τα μέτρα αξίας 3,2 δισ. ευρώ και συνδέεται με τα 30 δισ. ευρώ του PSI. Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση των κομμάτων να υλοποιήσουν όλα όσα αναφέρει το παλαιό αλλά και το νέο Μνημόνιο τώρα, αλλά και στο μέλλον, δηλαδή μετά από πιθανές εκλογές.

8. Συμφωνία (staff level agreement) με την τρόικα που θα καταγράφει τη λίστα με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή τους νόμους και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα πριν από το PSI αλλά και στη συνέχεια για την καταβολή των δόσεων.

9. Γραπτές δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

10. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει σε ένα πρώτο κείμενο του νέου Μνημονίου που προβλέπει τα 14 δισ. ευρώ μέτρων έως το 2015, το οποίο θεωρητικά είναι το μνημόνιο που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πηγή: capital.gr