Ικανοποιημένος για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα εμφανίστηκε o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει τα σχέδια της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου ήταν για τα ελληνικά ομόλογα που έχει η κεντρική τράπεζα στην κατοχή της και για το ενδεχόμενο η τράπεζα να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλια σε σχέση με το πώς θα γίνει η διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.

Σημείωσε ωστόσο ότι ενημερώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα σε σχέση με το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Ο Mario Draghi επισήμανε εξάλλου ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει αυστηρά “νομικά τερτίπια” στα ελληνικά ομόλογα, ενώ τόνισε ότι η ιδέα πως θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να συμβάλει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραβίαζε την απαγόρευση της άμεσης νομισματικής χρηματοδότησης των δημοσίων ελλειμμάτων.

“Δεν είναι στις προθέσεις μας να παραβιάσουμε την απαγόρευση”, τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει συμμετοχή στις συζητήσεις για το PSI. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η πώληση ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ με ζημιές θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση.

Ενδείξεις σταθεροποίησης

Αναφερόμενος στις οικονομικές προοπτικές ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνονται κάποιες πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα.

Επανέλαβε πάντως ότι οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα και σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι πιθανώς θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες ακόμη, προτού υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2%.

Πρόσθεσε ότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις λειτουργίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος του ευρώ και κατ’ επέκταση, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Διευκόλυνση της πίστωσης προς την οικονομία

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ευρωστία των ισολογισμών των τραπεζών θα αποτελέσει σημαντικότατο παράγοντα για τη διευκόλυνση της παροχής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

“Είναι απαραίτητο η υλοποίηση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην οδηγήσει σε εξελίξεις επιζήμιες για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ “, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σημείωσε τέλος ότι η πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης τριών ετών της ΕΚΤ διενεργείται για τη στήριξη των τραπεζών και δεν θα πρέπει οι τράπεζες να θεωρούν ότι είναι σημάδι αδυναμίας από την πλευρά τους να ζητήσουν τα κεφάλαια αυτά από την ΕΚΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ο αντίκτυπος από την πρώτη πράξη διάρκειας τριών ετών δεν έχει ακόμα πλήρως αποτυπωθεί στην αγορά.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚT

Αμετάβλητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα κράτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της αφού τα είχε μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2011.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 1% επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αποφάσισε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Βρετανία: Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά £50 δισ.

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπου βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. λίρες στις 325 δισ. λίρες, με τις νέες αγορές να εστιάζουν σε περισσότερο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 50 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του Απριλίου, ωστόσο το ύψος του προγράμματος παραμένει υπό εξέταση.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει πως ο ρυθμός επέκτασης στις κύριες αγορές για τις εξαγωγές της χώρας έχει επιβραδυνθεί. “Υπό το φως των πιο πρόσφατων προβλέψεων, η επιτροπή κρίνει πως το αδύναμο βραχυπρόθεσμο outlook και οι καθοδικές πιέσεις από την οικονομία, χωρίς επιπλέον στήριξη, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2%”.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 4,2% από 4,8% το Νοέμβριο ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και πτώση 3% σε ετήσια.

Επιπλέον, το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε 0,2% έχοντας σημειώσει άνοδο 0,6% στο γ΄ τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2011 διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Πλέον, οι επενδυτές και αναλυτές περιμένουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας από την ομιλία του διοικητή της Mervyn King στις 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της παρουσίασης των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Πηγή: capital.gr