«Οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας»

Επετεύχθη τελικά συνολική συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δίνοντας τέλος στο θρίλερ που ξεκίνησε από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε επισήμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Eurogroup, στο οποίο θα παραστούν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εν τω μεταξύ, θετικά αντέδρασε άμεσα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,83%.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου συμφώνησαν τα ξημερώματα στο μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου μέτρων που ζητεί η τρόικα για να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, ανοιχτό παρέμενε το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Βερολίνο και Βρυξέλλες κλιμάκωσαν νωρίτερα τις πιέσεις τους στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ήταν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή μη ολοκλήρωση του PSI. Eξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα βρεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως «είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας», υπογράμμισε.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δάνειο ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, υπογράμμισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί, με επιτυχία, οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα το οποίο είχε απομείνει ανοιχτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση.

»Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος ενόψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup.

»Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισ. ευρώ.»

Πηγή: skai.gr