Στην Αθήνα και στα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι στραμμένα τα βλέμματα των γερμανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, με το Der Spiegel να παρατηρεί στην online έκδοσή του ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υποτάσσονται στην διεθνή εντολή για περικοπές, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε προσωρινά στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων. Για «δραματικές εξελίξεις» κάνει λόγο το περιοδικό Stern στην ηλεκτρονική του έκδοση, περιγράφοντας τα κυριότερα σημεία του πακέτου των περικοπών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε χθες τη σύγκλιση του Eurogroup για σήμερα το βράδυ στις εκτονώνοντας κάπως την κατάσταση, καθώς με την κίνηση αυτή εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οδηγείται μάλλον σε θετική κατάληξη. Στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση θα εξεταστεί διεξοδικά η νέα δανειακή σύμβαση, καθώς επίσης και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI. Στο Βερολίνο ο εκνευρισμός ήταν χθες «χειροπιαστός». Το αντιλαμβανόταν κανείς από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούσαν από το πρωί με έκπληξη και απόγνωση τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, αναμένοντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να εκτόνωσε την κατάσταση, ωστόσο, οι αναλυτές στη Γερμανία δεν συμμερίζονται την ψυχραιμία του κ. Γιούνκερ και το κλίμα για την Αθήνα εξακολουθεί να είναι βαρύ.

Επικρίσεις από τον τύπο

Ενδεικτικό το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που επισημαίνει ότι «ο βαθμός της ανευθυνότητας των ελλήνων πολιτικών έναντι των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια». Την ίδια ώρα αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η έκβαση του PSI, ο αριθμός των τραπεζών που θα συμμετάσχουν τελικά όταν κατατεθεί η προσφορά της ελληνικής πλευράς, το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του 2ου πακέτου βοήθειας κλπ. Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να σκοπεύει να εγκρίνει με δόσεις τη νέα δανειακή σύμβαση. Καταρχήν μόνον τα 30 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες στο πλαίσιο του PSI και αργότερα τα υπόλοιπα 100 δισ., δίνοντας έτσι η ίδια νέα παράταση στην αγωνία.

Πηγή: skai.gr