Χωρίς αποτέλεσμα έληξε στις έξι το πρωί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των επικεφαλής της τρόικας. Μπροστά στο αδιέξοδο, οι τελευταίοι δέχθηκαν να δώσουν 15ήμερη διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να βρει τις πηγές απ΄όπου θα αντλήσει τα 300 εκατ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε και τα 600 εκατ. της αρχικής “τρύπας” θα απαιτηθεί (εκ νέου) να βρεθούν από τις επικουρικές.

Η διορία δόθηκε επειδή ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, δεδομένου ότι για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί σύνοδος του Eurogroup.

Πρώτοι αναχώρησαν από το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ακολούθησαν, κατηφείς, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας – ο πρώτος δε, με προορισμό το αεροδρόμιο για την πτήση προς τις Βρυξέλλες.

Πώς θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία; «Ελπίζω το Eurogroup να λάβει κάποια θετική απόφαση διότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση της χώρας», περιορίσθηκε να πει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γιώργος Κουτρουμάνης γνωστοποιούσε στους δημοσιογράφους τα περί 15μερης προθεσμίας.

Σε ανοικτή γραμμή Παπαδήμος-Παπανδρέου-Σαμαράς

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της νύχτας ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι βρίσκονταν stand by για το ενδεχόμενο να ξανακληθούν στο Μαξίμου.

Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη δεν υπήρξε επικοινωνία, καθώς ο ίδιος γνωστοποίησε μετά τη σύσκεψη ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

“Ολα θα λήξουν τη νύχτα”

Η νύχτα αποδείχθηκε τελικά πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι αναμενόταν. Μέχρι τις 6.00 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας και ο Λουκάς Παπαδήμος παρέμεναν στο Μαξίμου, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να φρενάρουν τις μειώσεις στις συντάξεις.

Αν και με τη λήξη της χθεσινής μαραθώνιας και δραματικής σύσκεψης (ξεκίνησε στις 5 μ.μ. και τελείωσε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα) δημιουργήθηκε η εντύπωση πως θα υπήρχε σήμερα και νέο ραντεβού των αρχηγών και του πρωθυπουργού για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, εντούτοις από τον κ. Παπαδήμο έγινε σαφές πως «όλα θα λήξουν μέσα στη νύχτα». Ώστε η σκυτάλη να περάσει στο υπουργικό συμβούλιο και, στη συνέχεια, να αναχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών για τη σύνοδο του Eurogroup, η οποία έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα.

Το αν θα γίνει, τελικά, υπουργικό συμβούλιο θα αποφασισθεί στις επόμενες ώρες.

Καυγάς για επικουρικές-κύριες

Το θέμα των συντάξεων ήταν αυτό που μπλόκαρε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: Από τις 7.30 ώρες που διήρκεσε, οι πέντε αναλώθηκαν σ΄αυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε μέχρι τέλους να μη θιγούν οι επικουρικές κάτω από τα 300 ευρώ, που αφορούν, όπως διευκρίνισε, το 73% των συνταξιούχων.

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων. Αλλά διαψεύδεται αρμοδίως η πληροφορία ότι η άρνησή του αφορούσε και στη μείωση των συντάξεων των «ευγενών ταμείων», του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των τραπεζών, καθώς, όπως τονίστηκε, αυτή προβλέπεται με σαφήνεια.

Κατά τους επιτελείς του κ. Σαμαρά, οι πόροι που θα ισοσκελίσουν την διάσωση των επικουρικών με όριο προς τα κάτω τα 300 ευρώ, μπορύν να βρεθούν από άλλες πηγές, όπως η μείωση κατά 20% των προσλήψεων συμβασιούχων, η επιβολή αυξημένου κοινωνικού πόρου στον τζόγο, η μείωση κατά 15% των επικουρικών άνω των 300 ευρώ ή η περικοπή προνομίων στις ΔΕΚΟ.

Αντιφάσεις για τον μειωμένο κατώτατ

Αντιφατικές, μέχρι τα ξημερώματα, ήταν οι πληροφορίες και για το ποιους αφορά η μείωση του κατώτατου μισθού.

Από το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ γινόταν σαφές πως η μείωση κατά 22% αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Από τη ΝΔ επέμεναν πως το μέτρο αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, ανεξαρτήτως φυσικής ηλικίας και εργασιακής προϋπηρεσίας.

Για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, μέχρι 25 ετών, η μείωση του κατώτατου μισθού είναι 32% – δηλαδή, κάτω από 400 ευρώ τα «καθαρά».

Καρατζαφέρης: «Δεν υπογράφω»

Οσο για το πολιτικό σασπένς; Αυτό προήλθε, για άλλη μία φορά, από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Από την πρώτη κιόλας ώρας της σύσκεψης -όπως ο ίδιος είπε- ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση, πρώτον επειδή δεν τον διαβεβαίωσε κανείς πως δεν θα χρειασθούν άλλα μέτρα και, δεύτερον, διότι δεν πήρε τις γνωματεύσεις που ζήτησε (από Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλπ) ότι τα μέτρα είναι σύννομα.

Φεύγει από την κυβέρνηση;

Διευκρίνισε δε, ότι παρέμεινε στη συσκεψη μέχρι το τέλος «για να συμπαρασταθεί στον Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων».

Το… κερασάκι; Δήλωσε πως ευχαρίστησε τους άλλους δύο αρχηγούς και τον πρωθυπουργό «για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους» και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να σταθεί εμπόδιο στην κυβέρνηση…

Πηγή: capital.gr