Από χθες το βράδυ χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά κύριο λόγο οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το βράδυ της Δευτέρας 6/2/2011 οπότε και ξεκίνησε η χιονόπτωση στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης, παρουσία του Π. Ψωμιάδη, σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων συντονίζει το έργο αποχιονισμού στο επαρχιακό και παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η χιονόπτωση η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται επί ποδός. Μέχρι αυτή την ώρα, η κατάσταση έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη

Υπάρχει χιονόπτωση στην Επανωμή, όπου έχει πάει μηχάνημα (αλατιέρα) το οποίο επιχειρεί διαρκώς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Το κύκλωμα Χορτιάτης – Αγ. Βασιλείου παραμένει κλειστό.

Χαλκιδική

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στον ορεινό όγκο. Δυσχερής η κυκλοφορία στα βόρεια του Πολυγύρου, που διεξάγεται πάντα με αλυσίδες. Όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα και επιχειρούν διαρκώς αποχιονισμό. Τα σχολεία σε Πολύγυρο και Αρναία θα παραμείνουν κλειστά.

Πέλλα

16 μηχανήματα βρίσκονται στα σημεία που παρουσιάζονται προβλήματα και επιχειρούν διαρκώς αποχιονισμό. Πυκνή χιονόπτωση σε Αλμωπία και Άρνισσα. Το οδικό δίκτυο διατηρείται ανοικτό, ωστόσο η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Τα σχολεία σε όλο το νομό θα παραμείνουν κλειστά.

Σέρρες

Έχει διακοπή η κυκλοφορία προς Βροντού. Οι δρόμοι στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νομού είναι ανοιχτοί. Μεγάλη προσοχή στον παγετό, τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς, χρειάζονται αλυσίδες. Τα σχολεία στο νομό θα παραμείνουν ανοιχτά.

Κιλκίς

Έντονα προβλήματα από τη συνεχή χιονόπτωση. Στο Μαυρονέρι και Αγιονέρι υπήρχε έντονη χιονόπτωση και ανεμοσούρια ως τις 4:00 το πρωί, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο στις περιοχές να παραμένει κλειστό. Στην Παιονία διεκόπη η κυκλοφορία. Οι δρόμοι είναι κλειστοί στα οδικά δίκτυα Ευρωπού προς Πολύπετρο, Καμποχωρίου προς Ρύζια, ενώ αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο από Χωρύγι προς Πολύκαστρο, όπου υπάρχει ένα εκχιονιστικό μηχάνημα που επιχειρεί. Η εθνική οδός προς Ευζώνους είναι ανοιχτή. Στο υπόλοιπο οδικό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα σχολεία σε όλο το νομό θα παραμείνουν κλειστά.

Πιερία

Έντονη χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ χρειάζονται αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα μηχανήματα της ΠΚΜ επιχειρούν όλη τη νύχτα στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Πιερίας παραμένει ανοιχτή. Τα σχολεία σε όλο το νομό θα παραμείνουν κλειστά.

Ημαθία

Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε όλο τον νομό και μέσα στην πόλη της Βέροιας. Τα μηχανήματα της Π.Ε. Ημαθίας βρίσκονται στα σημεία που εντοπίζονται τα προβλήματα και επιχειρούν διαρκώς αποχιονισμό. Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί. Στα χιονοδρομικά κέντρα και στα ορεινά του νομού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές του νομού θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν από τις απογευματινές ώρες, αλλά τα φαινόμενα θα παραμείνουν έντονα σε Πιερία και Χαλκιδική.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα 2310 428021 και 6983 337291, ή με τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσχέρεια των μετακινήσεων λόγω ενδεχόμενης χιονόπτωσης ή παγετού, την ευθύνη για τη λειτουργία ή μη των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας την έχουν οι Δήμαρχοι, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων.

Πηγή: real.gr