Η πρόταση Μέρκελ – Σαρκοζί περί ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας έχει τη στήριξη της Κομισιόν και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ έγκυρης βρετανικής οικονομικής εφημερίδας. Η πρόταση, που σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνεται ως όρος στο νέο ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, προβλέπει ότι οι πιστωτές θα αποπληρώνονται απευθείας από το λογαριασμό αυτό, αποτρέποντας έτσι την απειλή πτώχευσης.

Πρόσθετα χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούν να παρακρατούνται αν δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Γάλλος αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι ένας τέτοιος ειδικός λογαριασμός θα αφαιρούσε τη Δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, καθώς η αποπληρωμή των διεθνών δανείων της Ελλάδας θα ήταν εξασφαλισμένη.

Η πρόταση είχε διατυπωθεί αρχικά στο αμφιλεγόμενο σχέδιο του Βερολίνου για τοποθέτηση δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα. Το κείμενο του σχεδίου έκανε αναφορά σε υιοθέτηση νόμου από την ελληνική κυβέρνηση που θα όριζε ότι η αποπληρωμή των δανείων θα είχε προτεραιότητα έναντι άλλων υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος Γάλλος αξιωματούχος σχολιάζει ότι η νέα πρόταση περί ειδικού λογαριασμού είναι καλύτερη, καθώς εξασφαλίζει με πιο ήπιο τρόπο τον έλεγχο των δανειστών επί της χρήσης των δανεικών, αλλά χωρίς να αφαιρείται η δημοσιονομική κυριαρχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί αναλυτές επισημαίνουν την ανησυχία που προκαλούν στην Ευρώπη οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών ηγετών. Οι Τάιμς μεταφέρουν εκτιμήσεις παραγόντων του Σίτι που τονίζουν ότι πλέον οι πιθανότητες μεταξύ συντεταγμένης και άτακτης πτώχευσης της Ελλάδας είναι 50:50.

Πηγή: skai.gr