Ένας ανήλικος στους τρεις συναντά άγνωστους στο ιντερνέτ με όλους τους κινδύνους που μπορεί να σημαίνει αυτό και ένας 16χρονος στους έξη στέλνει βίντεο ή γυμνές εικόνες δικές του σε εικονικούς συνομιλητές που πολύ συχνά γίνονται και πραγματικοί συνομιλητές αφού δέχεται να τους συναντήσει εκτός διαδικτύου. Αυτά είναι τα στοιχεία που παρέχει ο οργανισμός Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Ένα παιδί που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς τα μέσα και τη γνώση για να το διαχειριστεί βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπο με τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο αριθμός τέτοιου είδους κρουσμάτων που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ βρίσκεται σε συνεχή αύξηση.

 Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές, είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι γονείς ώστε να μην αφήνουν τα παιδιά τους απροστάτευτα μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, όσο και οι χρήστες αυτών των ηλικιών ώστε να αντιληφθούν πλήρως τους κινδύνους που διατρέχουν όταν μπαίνουν σε συνομιλίες με εικονικούς συνομιλητές και δίνουν το τηλέφωνό τους ή άλλα προσωπικά στοιχεία τους χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε το φύλλο, ούτε την ηλικία και λιγότερο ακόμη τις προθέσεις τους.

Σήμερα το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Interpol για το 2011 είναι εξαιρετικά μεγάλο ενώ είναι αντιστρόφως μικρός ο αριθμός των παιδιών-θυμάτων που εντοπίζονται και επομένως βοηθούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις 600.000 εικόνες υλικού παιδικής χρονογραφίας που έχει στη βάση δεδομένων της η Υπηρεσία, κατάφερε να εντοπίσει και επομένως να βοηθήσει μόνο τις 2.500 σε χρονικό διάστημα από το 2001 μέχρι και σήμερα σε 40 χώρες, νούμερα καταδεικνύουν με σαφήνεια το εύρος του προβλήματος.

Μεγάλο μέρος ευθύνης, όμως, έχει και η πολιτεία που θα πρέπει να παρέχει κατάλληλη βοήθεια και μέσα τόσο στους γονείς και να τους κατευθύνει σωστά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του μέσου αλλά όσο και τους νέους ώστε να τους προσφέρει τα εργαλεία που θα κάνουν το ιντερνέτ μέσω ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης παρά κινδύνου.

Της Μαρίας Σγούρου για το Κάθε Μέρα