Γερμανία και Γαλλία διαμηνύουν ότι εξαντλείται η υπομονή τους με τη Ελλάδα, ενώ παράλληλα προτείνουν την δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού όπου θα μπαίνουν τα έσοδα του ελληνικού κράτους και από το οποίο θα εξυπηρετείται το χρέος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί και συμφώνησε η καγκελάριος Μέρκελ. Με σαφή γλώσσα Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «χρόνος τελειώνει».

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας όσο δεν εκπληρώνονται οι όροι που έχει θέσει η Τρόικα. Δεν έχει κανένα νόημα να παρατείνουμε τις συνομιλίες διαρκώς, είπαν Μέρκελ και Σαρκοζί, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Είναι η ώρα της ευθύνης των ελληνικών κομμάτων

Στην τηλεοπτική τους, ωστόσο, συνέντευξη που θα μεταδοθεί από το ZDF και το France II, Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι. «Απορρίπτουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της τρόικα με την Αθήνα ο κ. Σαρκοζί είπε: «Είμαστε κοντά σε μια οριστική λύση». Από την πλευρά της η καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των ελληνικών κομμάτων. Η τρόικα αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχηγοί των κομμάτων θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Όχι» των Πρασίνων στον ειδικό λογαριασμό

Στο μεταξύ οι Πράσινοι, δια στόματος της προέδρου τους Κλαούντια Ροτ, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την πρόταση Μέρκελ και Σαρκοζί για την δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού για τα έσοδα του ελληνικού κράτους, από το οποίο θα εξυπηρετείται το χρέος. Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι οι εντολές λιτότητας, δήλωσε η Κλαούντα Ροτ.

Πηγή: skai.gr/DW