Το πολικό ψύχος σε συνδυασμό με τις χιονοθύελλες συνέχισε να προκαλεί θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 280 – τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Ουκρανία, όπου άλλοι 30 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το δριμύ ψύχος, με τις θερμοκρασίες στην Ουκρανία να πέφτουν συχνά κάτω από τους -30 βαθμούς, σκότωσε τουλάχιστον 131 ανθρώπους εκεί από την αρχή του χειμώνα. Οι περισσότεροι ήταν άστεγοι.

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα αυτό το χειμώνα λόγω της έκθεσής τους στο κρύο και 75.000 ζήτησαν βοήθεια σε κάποιο από τα 3.000 καταφύγια που παρέχουν φαγητό και ροφήματα.

Στην Πολωνία, άλλοι οκτώ άνθρωποι πέθαναν από το κρύο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 53. Επιπλέον, τουλάχιστον έξι άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας βλαβών στα συστήματα θέρμανσης.

Στη Λιθουανία, άλλοι τρεις άνθρωποι υπέκυψαν από το κρύο καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς. Στη Ρουμανία, έξι άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 34 συνολικά από το κύμα ψύχους.

Στη Γαλλία, μια γυναίκα που έπασχε από Αλτσχάιμερ έφυγε με τις πιτζάμες από γηροκομείο στην Τουλούζη και βρέθηκε νεκρή σε ένα πάρκο. Δύο άστεγοι υπέκυψαν στο κρύο.

Στις Άλπεις, Γερμανοί μετεωρολόγοι κατέγραψαν θερμοκρασία -29 βαθμών στο θέρετρο του Όμπερσντορφ και ιστορικό χαμηλό για την οικονομική πρωτεύουσα Φρανκφούρτη στους -15 βαθμούς. Πολλοί θάνατοι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Ακόμη και η Βόρεια Αφρική έχει επηρεαστεί από το κρύο, με τα παιδιά που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ χιόνι να παίζουν χιονοπόλεμο σε περιοχές της πρωτεύουσας της Αλγερίας, του Αλγερίου. Οι δρόμοι που οδηγούν σε πολλά χωριά της ορεινής Καμπυλίας κοντά στην ακτή αποκόπηκαν από το χιόνι.

Πηγή: real.gr