Υπό όρους θα χορηγηθεί το δεύτερο πακέτο βοηθείας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή σε κάποια άλλη κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης και θα χορηγούνται από τους δανειστές στη χώρα μας εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα του μνημονίου.

Τα κεφάλαια του λογαριασμού δεν θα έχει δικαίωμα να τα πειράξει κανείς από τη στιγμή που θα έχουν δοθεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά ούτε και η χώρα μας θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν όπως γίνεται με τα δάνεια από τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση θα υποβάλει σχετικό αίτημα όποτε χρειάζεται χρηματοδότηση, το οποίο θα εξετάζεται από τους δανειστές μας.

Κατά προτεραιότητα θα εγκρίνονται οι δαπάνες για το δημόσιο χρέος και θα έπονται οι εσωτερικές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, εφόσον η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει με το νέο μνημόνιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να κλείσουν φορείς, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες, ώστε να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Απώτερος στόχος είναι να μπορεί η χώρα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τα δικά της έσοδα από τους φόρους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής αυτό δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η τρόικα και η ΕΕ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, αναφορικά με την ορθή διαχείριση των δανείων και δεύτερον ότι και ότι δεν προτίθενται να αφήσουν την Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία άτακτη χρεοκοπία.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή της Κυριακής