Τα θύματα της Θύρας 7 τίμησε ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης».Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, το ποδοσφαιρικό τμήμα και πλήθος κόσμου βρίσκονται εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους πριν από 31 χρόνια.

Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» έφτασε λίγο πριν τις 12: 30 με το σύνθημα «Θρύλε θυμήσου πρωταθλητή σε θέλουν ακόμα και οι νεκροί σου» να τον ακολουθεί. Μαζί του ήταν και σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα με τον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και τους παίκτες της ομάδας.

Το «παρών» επίσης έχουν δώσει σύσσωμα όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, αλλά και οι Γιάννης Μώραλης, Γιώργος Λούβαρης και Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Το μνημόσυνο ξεκίνησε στις 12:30, με το άκουσμα των ονομάτων των αδικοχαμένων φιλάθλων.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε «παρών» σε κάθε όνομα θύματος που ακούστηκε και εν συνεχεία ακολούθησαν ομιλίες συγγενών θυμάτων.

Στην ομιλία της η Λόλα Νταϊφά αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες στους υπαίτιους ζητώντας αυτό να συμβεί έστω και τώρα με αρκετά χρόνια καθυστέρηση.

«Κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό»

Συγκινητική ήταν η ομιλία της μητέρας του αδικοχαμένου, Γιάννη Κανελλόπουλου, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο που δέχεται ο Ολυμπιακός. «Είναι πολλοί που πολεμούν τον Ολυμπιακό και κυρίως οι Υπουργοί Παπουτσής, Γερουλάνος αλλά και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Μπιτσαξής. Σας λέω κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του Βαγγέλη Μαρινάκη. Φυσικά να σταματήσουν οι φίλαθλοι άλλων ομάδων να βρίζουν τους νεκρούς μας».

«Θα μας βρουν απέναντι τους»

Στην συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος: «Όλοι έχουμε αντιληφθεί τι γίνεται. Κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη, να πλήξουν τον Ολυμπιακό και όλο τον Πειραιά. Τους λέω ότι θα μας βρουν απέναντι τους, αφού είμαστε όλοι μια γροθιά. Θα κάνω πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας, τα έσοδα της οποίας να τα διαθέσουμε για την ανέγερση ενός μουσείου της Θύρας 7»

Το χρονικό της τραγωδίας

Εχουν περάσει 31 χρόνια, μα κανείς δεν έχει ξεχάσει. Δεν έχει ξεχάσει εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα χαράς στο γεμάτο Καραϊσκάκη για το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ, που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ηταν 8 Φεβρουαρίου 1981 και λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, όταν χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού πανηγύριζαν τον θρίαμβο της ομάδας τους με σκορ 6-0, χωρίς να γνωρίζουν ότι στην είσοδο της θύρας 7 παραμόνευε ο Χάρος.

Μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργείται συνωστισμός. Οι οπαδοί δεν μπορούν να βγουν, εγκλωβίζονται στην είσοδο της θύρας. Καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια, μάταια όμως. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο, ο απόλυτος πανικός. Ο κόσμος από την εξέδρα συνεχίζει να πηγαίνει προς την έξοδο. Δεν γνωρίζει ότι οι πρώτοι που επιχείρησαν να βγουν είναι εγκλωβισμένοι. Η μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων είναι πια γεγονός, με τραγικό απολογισμό 21 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να γίνει το κακό. Η χώρα ενημερώνεται αργότερα από τα ραδιόφωνα και την τηλεόραση και συγκλονίζεται. Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει. Κανείς δεν μπορούσε να δεχτεί πως η χαρά ύστερα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μετατράπηκε σε θρήνο για τόσες ψυχές που χάθηκαν. Πώς να συλλάβει ο ανθρώπινος νους ότι 21 άνθρωποι έφευγαν από το γήπεδο χαρούμενοι, με χαμόγελα και δεν κατάφεραν να περάσουν ποτέ την έξοδο; Εχουν περάσει 31 χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει ξεχάσει.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών), Κώστας Σκλαβούνης (16), Ηλίας Παναγούλης (17), Γεράσιμος Αμίτσης (18, οπαδός της ΑΕΚ), Γιάννης Κανελλόπουλος (18), Σπύρος Λεωνιδάκης (18), Γιάννης Σπηλιόπουλος (19), Νίκος Φίλος (19), Γιάννης Διαλυνάς (20), Βασίλης Μάχας (20), Ευστράτιος Πούπος (20), Μιχάλης Κωστόπουλος (21), Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23), Σπύρος Ανδριώτης (24), Κώστας Καρανικόλας (26), Μιχάλης Μάρκου (27), Κώστας Μπίλας (28 ετών), Αναστάσιος Πιτσόλης (30), Αντώνης Κουρουπάκης (34), Χρήστος Χατζηγεωργίου (34), Δημήτριος Αδαμόπουλος (40).

Πηγή: sday.gr