Το περιδέραιο και η μάσκα ήταν στην εικονική κατοχή ενός δεκατριάχρονου παίκτη σε ένα δημοφιλή παιχνίδι φαντασίας ονόματι Runescape. Στην πραγματικότητα απειλήθηκε με μαχαίρι και χτυπήθηκε για να τα δώσει. Το ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας επικύρωσε την καταδίκη του κλέφτη, καταδικάζοντάς τον σε 144 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Σπάνια τέτοιες υποθέσεις έχουν ακουστεί σε όλο το κόσμο και οι απόψεις για το νομικό πλαίσιο γύρω από τα αντικείμενα του παιχνιδιού και το αν θεωρείται πραγματική κλοπή με τις όποιες κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι διφορούμενες.

Ο δικηγόρος του υπόπτου έφερε αντίρρηση ότι το περιδέραιο και η μάσκα δεν είναι υλικά αντικείμενα ούτε απτά όπως ένα αυτοκίνητο ή ο ηλεκτρισμός και συνεπώς δεν έχουν κάποια χρηματική αξία.  Το ανώτατο δικαστήριο όμως είπε ότι τα αντικείμενα είχαν αξία για τον 13άχρονο παίκτη λόγω του ότι ο χρόνος και η ενέργεια που ξόδεψε για να τα αποκτήσει ήταν σημαντικός. Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε το όνομα του κλέφτη-θύτη παρά μόνο το έτος γέννησης του 1992 (20 ετών).

Είπε (ο θύτης) ότι αυτός μαζί με έναν άλλο νεαρό ότι χτύπησαν, κλώτσησαν τον δεκατριάχρονο και απειλώντας τον με μαχαίρι έως ότου να συνδεθεί στο παιχνίδι και να ρίξει κάτω τα αντικείμενα το 2007. Ένας από τους δύο κλέφτες ο οποίος ήταν επίσης στο παιχνίδι μάζεψε τα αντικείμενα από κάτω κάνοντάς τα ιδιοκτησία του. Και οι δύο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο το 2009 αλλά μόνο ο ένας εκ των δύο έκανε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

Το 2009 ένας άντρας εισέβαλλε σε λογαριασμούς παιχνιδιών και έκλεψε εικονικούς χαρακτήρες και τα υπάρχοντά του από το παιχνίδι runescape και έλαβε μία προειδοποίηση από την αστυνομία. Το παιχνίδι Runescape έχει περίπου 10 εκατομμύρια ενεργούς παίκτες και διαδραματίζεται στην μεσαιωνική εποχή. Μάλιστα κατέχει το ρεκόρ γκίνες για το δημοφιλέστερο δωρεάν RPG (Role Playing Game = παιχνίδι ρόλων) παιχνίδι