Ονομάζεται Glonatech. Παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα. Το συγκριτικό της πλεονέκτημα: το ισχυρό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης από προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με μεγάλη εμπειρία. Η καθαρότητα των νανοσωλήνων άνθρακα που παράγει αγγίζουν το 97%, από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Μέσα στο 2012 θα φτιάξει βιομηχανική μονάδα παραγωγής νανοσωλήνων άνθρακα στην ΒΙ.ΠΕ Λαμίας.

Μέχρι το 2015 θα έχει επενδύσει ακόμα 6.500.000 ευρώ.

Ακολουθεί συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή παραγωγής της Glonatech και Ερευνητή κ. Γιώργου Τσιακατούρα.

Η Glonatech, με πλήρη επωνυμία, Global Nanotechnologies SA, αποτελεί εταιρεία Spin-Out του ομίλου ONEX HELLENIC και ιδρύθηκε το 2009 με αποκλειστικό αντικείμενο τη Νανοτεχνολογία. Η εταιρεία έχει ως σκοπό την παραγωγή προϊόντων νανοτεχνολογίας (νανοϋλικά) σε εμπορική κλίμακα, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών R&D.

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή παραγωγής της Glonatech και Ερευνητή Γιώργου Τσιακατούρα:

Ποιες είναι οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καθημερινότητά μας;

Η νανοτεχνολογία αποτελεί μια πολύπλευρη επιστήμη μέσω της οποίας συνδέονται όλες σχεδόν οι θετικές επιστήμες (interdisciplinary science). Σκοπός είναι η κατασκευή προηγμένων υλικών με μικρότερο κόστος που αφενός θα βελτιώνουν τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές και αφετέρου θα ανοίγουν το δρόμο για νέες.

Οι εφαρμογές τις νανοτεχνολογίας απαντώνται στην Αεροναυπηγική και Αυτοκινητοβιομηχανία (νανοσύνθετα υλικά), την Μικροηλεκτρονική (μικρότερα ηλεκτρονικά κυκλώματα, αποδοτικότερα ηλεκτρόδια, αισθητήρες), την Ενέργεια (φωτοβολταϊκά/ανεμογεννήτριες, κυψέλες καυσίμων), την Ιατρική (νέες θεραπείες καρκίνου, ανθεκτικότερα πρόσθετα-εμφυτεύματα) καθώς και σε πιο καθημερινά πράγματα όπως οι εδικές βαφές (πλοία, οικίες), η ένδυση (πυρανθεκτικές στολές, αντί-ιδρωτικά ρούχα), τα μονωτικά (υδρόφοβα υλικά), τα αυτοκαθαριζόμενα υλικά, η άθληση (ρακέτες, μπαστούνια) κ.α.

Σε ποιες χώρες εξάγετε και ποια η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας από την ίδρυσή της το 2009;

Η εταιρεία μας αυτή τη στιγμή εξάγει σε Τουρκία, Ιταλία, Πακιστάν και Γαλλία. Ωστόσο ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε Η.Π.Α., Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Σκόπια και Ρωσία δίνουν την δυνατότητα στηνGlonatech να διευρύνει ακόμα περισσότερο τον κατάλογο των προς εξαγωγή χωρών.

Η Glonatech (Global Nanotechnologies), όπως πολύ σωστά επισημάνατε, ιδρύθηκε το 2009. Aποκλειστικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η νανοτεχνολογία και πιο συγκεκριμένα η παραγωγή νανοϋλικών υψηλής ποιότητας σε εμπορική κλίμακα, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών R&D και η πρόοδος της Νανοτεχνολογίας μέσω συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα.

Βασιζόμενοι σε αυτό το τρίπτυχο αμέσως ξεκίνησε η συμμετοχή της εταιρείας σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ. Το 2010 σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ ξεκίνησε η κατασκευή πιλοτικού αντιδραστήρα για την παραγωγή νανοσωλήνων άνθρακα, έργο που ολοκληρώθηκε και βελτιστοποιήθηκε το 2011. Εντός του 2012 ολοκληρώνεται η κατασκευή βιομηχανικών αντιδραστήρων μαζικής παραγωγής νανοσωλήνων βάση ήδη καταρτισμένου επιχειρησιακού σχεδίου.

Ποια είναι τα επόμενα αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια;

Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί περίπου 500.000 ευρώ ενώ μέσα στο 2012 θα γίνει μια επένδυση του ύψους του 1.000.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας της Glonatech για την παραγωγή νανοσωλήνων άνθρακα στην ΒΙ.ΠΕ Λαμίας.

Μέχρι το 2015 υπολογίζεται ότι θα έχουν επενδυθεί άλλα 6.500.000 ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά της, που την καθιστά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο;

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Glonatech είναι το ισχυρό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης που απαρτίζεται από προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με μεγάλη εμπειρία γίνεται μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης προϊόντων και μεθόδων. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα για Έρευνα πάνω σε νέα υλικά και τεχνολογίες κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει το σύνθημα και για άλλες εταιρείες. Χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Το 2ο σημείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι τα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα. Η καθαρότητα των νανοσωλήνων άνθρακα που παράγονται αγγίζουν το 97%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την καταλυτική διαδικασία που χρησιμοποιείται, άμεση συνέπεια της οποίας είναι το χαμηλό κόστος και οι μεγάλοι παραγωγικοί ρυθμοί, κάνει την εταιρεία ιδιαίτερα ανταγωνιστική και υπολογίσιμη.

Ποια ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ένα υπό αξιολόγηση. Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των εν εξελίξει προγραμμάτων είναι 2 ενώ αυτά που είναι υπό αξιολόγηση είναι 5.

Οι τομείς που καλύπτονται αφορούν σύνθετα υλικά, Μικροηλεκτρονική, αισθητήρες, επεξεργασία ύδατος, βαφές πλοίων, μελέτες τοξικότητας, δομικά υλικά, πλαστικά για αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως είναι φανερό η Έρευνα αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εταιρεία και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι απαντάτε σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να “εξάγει” μόνο υπηρεσίες (όπως τουρισμό), αγροτικά προϊόντα ή ικανό έμψυχο δυναμικό (που τελικά αξιοποιείται σε Πανεπιστήμια ή εταιρείες του εξωτερικού);

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι φορείς τέτοιων απόψεων έχουν, εν μέρει, δίκιο. Υπάρχουν, άλλωστε, αρκετά παραδείγματα τα οποία τους επιβεβαιώνουν. Από την άλλη όμως, οι απόψεις αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ισοπεδωτικές. Υπάρχει και η Ελλάδα που παράγει και εξάγει τεχνολογία, γνώση, νέα προϊόντα. Εταιρείες, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα αναδεικνύουν σημαντικό έργο, παρόλες τις αντιξοότητες.

Οι δυνατότητες υπάρχουν αλλά πρέπει να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα μειώσουν την εξαγωγή έμψυχου δυναμικού και αρχή για αυτό είναι η αλλαγή της κρατούσας ισοπεδωτικής νοοτροπίας.

Τι συμβουλεύετε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο, όσο το δικό σας, και θεωρούν μονόδρομο τη διαφυγή στο εξωτερικό;

Βασικό χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με την Επιστήμη και την Έρευνα είναι η τάση για ανακάλυψη νέων πραγμάτων. Είναι αδιανόητο κάποιος να παίρνει το πτυχίο του, το μεταπτυχιακό του και το διδακτορικό του στον ίδιο ακαδημαϊκό χώρο. Η έλλειψη νέων επιστημονικών ερεθισμάτων τον καθιστά ημιτελή. Άρα λοιπόν το να μεταβεί, κι όχι να διαφύγει, κανείς στο εξωτερικό είναι θεμιτό όταν γίνεται συνειδητοποιημένα. Ωστόσο δεν αποτελεί μονόδρομο.

Στη χώρα μας υπάρχουν Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα τα οποία έχουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα της νανοτεχνολογίας καθιστώντας την ενασχόληση κάποιου με αυτή πιο απτή. Τελευταία αρχίζουν να αναπτύσσονται και αρκετές εταιρείες με αποτέλεσμα το αντικείμενο να γίνεται πιο εφαρμοσμένο δίνοντας πλέον στους νέους κάτι περισσότερο από έναν μονόδρομο.

Βιογραφικό:

Ο κ. Γιώργος Τσιακατούρας είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Έκανε το Μεταπτυχιακό του στο τμήμα Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το δεύτερο πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με αντικείμενο την Επιστήμη υπολογιστών. Τέλος, έκανε διδακτορικό στο ΙΤΕ στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ ως μέλος της Ομάδας Μικροηλεκτρονικής.

Θέση:

Η περίπτωση του Γιώργου Τσιακατούρα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η αριστεία ανταμείβεται και στην Ελλάδα. Είναι ένα success story (ή GoodNews story) προς έμπνευση: περιλαμβάνει έναν επιστήμονα με εντυπωσιακό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αποτελεσματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μια πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρεία.

Φυσικά, ο στόχος δεν είναι να εξιδανικεύσουμε την εξαίρεση, αλλά να θέσουμε τα standards όσο υψηλά μπορούν να φτάσουν οι μονάδες μας. Μέχρι να σχηματίσουμε και ικανή ομάδα.

Πηγή: goodnews.gr