Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά την Νέα Υόρκη. Δεν είναι αστείο, είναι η πραγματικότητα. Η μανία για ελληνικό γιαούρτι είναι ότι πιο hot έχει να επιδείξει το τελευταίο διάστημα στον τομέα της διατροφής η μητρόπολη του καπιταλισμού. Ηθικό δίδαγμα: Μπορεί να μην παράγουμε αεροπλάνα ή αυτοκίνητα, αλλά μπορούμε να πουλήσουμε ποιότητα και υψηλή τεχνολογία σε άλλους τομείς.

Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι τα κλειδιά της ανταγωνιστικότητας και όχι τα χαμηλά ημερομίσθια. Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, τότε η Γερμανία και άλλες χώρες θα είχαν ήδη εξαφανιστεί από τον χάρτη προς όφελος της Κίνας και της Ινδίας. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Σίγουρα υπάρχει φθηνότερο γιαούρτι από της ΦΑΓΕ, για παράδειγμα. Κι όμως! Το στραγγιστό της ΦΑΓΕ πουλάει και όχι το φθηνότερο…

Παρόλα αυτά κάποιοι επιμένουν ότι το συστατικό της επιτυχίας περνάει μέσα από την διάλυση των μισθών. Το πραγματικό πρόβλημα όμως της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι μισθοί. Είναι το γεγονός ότι δεν παράγουμε πολλά προϊόντα που θα μπορούσαν να κερδίσουν στο παιγνίδι του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές.

Το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο επιμένουν τόσο πολύ σε μία στρατηγική που έχει αποδειχτεί αδιέξοδη. Διότι η συζήτηση δεν γίνεται μόνο για τους μισθούς του δημοσίου τομέα (οι οποίοι σημείωσαν αδικαιολόγητη αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια) αλλά και για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αλήθεια, ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος της Οικονομίας από την συρρίκνωση των μισθών; Στο τέλος θα μας πουν ότι ήταν ένα ακόμη λάθος. Αλλά αυτό δεν θα μπορεί να αλλάξει τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της πολιτικής για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και όχι χαμηλούς μισθούς. Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν επειδή θα έχουμε μισθούς Κίνας. Θα έρθουν επειδή θα υπάρχει ένα φιλόξενο περιβάλλον. Δηλαδή, ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς σε σχέση με τα εργασιακά και φορολογικά θέματα.

Στο σημείο αυτό θα πει κάποιος ότι οι επενδύσεις είναι το ζητούμενο για κάθε χώρα, για κάθε Οικονομία και ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για να τρέφουμε προσδοκίες ότι θα κερδίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πίτας. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερες επενδύσεις απ’ ότι μία αφρικανική ή ασιατική χώρα. Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο είναι τέτοια που της δίδει το δικαίωμα να ξεκινάει αυτή την μάχη από πλεονεκτική θέση. Αρκεί να κάνουμε τα αυτονόητα…

Πηγή: capital.gr