Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 7ου τακτικού ανακριτή ο Αλ. Ζαχαρής, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ο οποίος κατηγορείται για οφειλές του Οργανισμού στο Δημόσιο που φθάνουν τα 84 εκατ. ευρώ. Στον επικεφαλής του ΟΔΙΕ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, επιβλήθηκαν μετά την απολογία του οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή ως επιπλέον περιοριστικού όρου την παροχή προθεσμίας 30 ημερών εντός της οποίας ο ΟΔΙΕ οφείλει να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών του με τη μορφή της κεφαλαιοποίησης.

Ο κατηγορούμενος διευθύνων σύμβουλος φέρεται να υποστήριξε κατά την απολογία του ότι το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του ΟΔΙΕ, δηλαδή ποσό περίπου 83 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τραπεζικό δάνειο που έλαβε για την κατασκευή του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Το επίμαχο ποσό, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εξοφλούνταν έως το 2010 από το Δημόσιο, πλην όμως το 2007 το χρέος καταλογίστηκε στον ΟΔΙΕ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός, που συγκαταλέγεται στη λίστα των προς αξιοποίηση εταιρειών, να μην έχει δυνατότητα να ανταποκριθεί. Βάσει των στοιχείων για τα οικονομικά του Οργανισμού, από τις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 242 εκατ. ευρώ, ποσό 131 εκατ. ευρώ αφορά τραπεζικό δανεισμό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είχε ληφθεί, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για τη μετεγκατάσταση του ιπποδρόμου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει, επίσης, ότι σήμερα ρυθμίστηκε με εφάπαξ καταβολή η οφειλή που αφορούσε την περίοδο 01-01-2011 έως 31-05-2011 από μη απόδοση παρακρατηθέντα φόρου κερδών, που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 277.220,35 ευρώ, ενώ απέτυχε να ρυθμίσει ποσό οφειλής 741.279 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσοστό 1,5% επί του 80% των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος.

Ως δικαιολογία για τη μη απόδοση των φόρων, ο επικεφαλής του ΟΔΙΕ φέρεται να επικαλείται τη διάθεση ποσών προκειμένου να καλυφθούν ουσιαστικές ανάγκες για τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού.

Πηγή: real.gr