Αποκλειστικές δηλώσεις στον  Θάνο Δημάδη έκανε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Paul Rawkins. Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέει ότι “ο οίκος Fitch θεωρεί ότι το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη μπορεί να υπάρξουν και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο αφενός δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα και αφετέρου δεν εξετάζεται ως ενδεχόμενο από τον οίκο Fitch.

Η Ελλάδα έχει μία σχετικά κλειστή οικονομία με τις εξαγωγές να μην ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ. Συνεπώς τα οφέλη από μία πιο ανταγωνιστική ισοτιμία θα ήταν περιορισμένα. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν, η Ελλάδα να υποφέρει από την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικών ενώ το βάρος του δημόσιου χρέους θα γινόταν δυσβάσταχτο με συνέπεια να επακολουθήσουν πολλές ανεξέλεγκτες καταστάσεις χρεοκοπίας για την χώρα”.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) o γενικός διευθυντής του οίκου Fitch, κ. Rawkins δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι “εμείς από τη μεριά μας έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο οίκος Fitch θα θεωρήσει το PSI ως ένα γεγονός χρεοκοπίας (sovereign default event). Ακόμα, όμως και μετά την εφαρμογή του PSI, η Ελλάδα θα παραμείνει με ένα πολύ μεγάλο βάρος δημόσιου χρέους στις πλάτες της, οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της θα είναι αδύναμες, ενώ η μεταρρυθμιστική ικανότητα των ελληνικών αρχών μπορεί να έχει εξανεμιστεί. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να υποσκάψουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία για το PSI τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για την ελληνική οικονομία και τους πιστωτές”.

Ο κ. Rawkins στις αποκλειστικές δηλώσεις του στον Θάνο Δημάδη αναφέρεται και στο τι τελικά θα σημάνει ένα είδος χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρωζώνης. Λέει χαρακτηριστικά ότι “ανάλογα του βαθμού συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο PSI, ο Fitch αναμένεται να προσδώσει μία αξιολόγηση χρεοκοπίας στην Ελλάδα που θα είναι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα γίνει ο χειρισμός του ελληνικού PSI. Οι πρόσφατες μέρες έχουν επισημάνει τον κίνδυνο μία διοχέτευσης του μολυσματικού προβλήματος της κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία. Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία πάντως θα ήταν πολύ πιο επιβλαβής, οδηγώντας πιθανότατα σε μία άνευ προηγουμένου κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι στα χέρια θεσμικών πιστωτών (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) μειώνει την ευεργετική επίδραση που θα έχει η εφαρμογή του PSI για το ελληνικό χρέος.”

Για την αξιολόγηση του EFSF και του ESM τονίζει ότι: “Ο Fitch δεν αξιολογεί προς το παρόν τον ESM. Προς το παρόν δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση -ΑΑΑ- που έχει αποσπάσει ο EFSF από τον οίκο Fitch παρά τις αρνητικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά χωρών της ευρωζώνης”.

Πηγή: skai.gr