Κούρεμα που ξεκινάει από 5% στα οικιακά φωτοβολταϊκα και φτάνει το 12,5% για όλες τις άλλες κατηγορίες φωτοβολταϊκών ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι νέες μειωμένες ταρίφες τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα χωρίς ωστόσο να έχουν αναδρομική ισχή, δηλαδή αφορούν συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ που θα υπογραφούν από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, ενώ οι μειώσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανα έτος όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Βεβαίως, όπως ούτως ή άλλως ισχύει έως τώρα, με την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ, οι εγγυημένες αυτές τιμές “κλειδώνουν” για 20 χρόνια.

Ειδικότερα, για εγκαταστάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες των 100KW, όποιος επενδυτής υπογράψει σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ δικαιούται ταρίφας μειωμένης κατά 12,5% σε σχέση με αυτή που ίσχυε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Όσον αφορά τώρα στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όποιος υπογράψει σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ θα πάρει ταρίφα μειωμένη κατά 5%.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας επενδυτής έργου άνω των 100KW που σήμερα θα έπαιρνε τιμή 333,81 ευρω ανά μεγαβατώρα, με το νέο καθεστώς η ταρίφα του διαμορφώνεται στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα (μείωση 12,5%) ενώ στην περίπτωση των φ/β στις στέγες, η ταρίφα από τα 522,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι πρότινος, από σήμερα διαμορφώνεται στα 495 ευρώ (μείωση 5%).

Επιπλέον, η μείωση της τάξης του 5% η οποία γινόταν κάθε χρόνο, πλέον θα πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, ενώ στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών που είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα των 100 κιλοβάτ, η μείωση από 5% αυξάνεται στο 7%, μέχρι το τέλος του 2015.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέρα από τα φωτοβολταϊκά, προκαλώντας ευνοικά σχόλια από το χώρο των αιολικών, ενώ εξήγγειλε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά για την πράσινη αγορά, με κυριότερη την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο «κλειδώνει» ένα έργο την εγγυημένη τιμή.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού των ΑΠΕ, όπως:

– επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή

– αξιοποίηση της υπ’ αριθμ. 187497/2011 ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012

– ενεργοποίηση του άρθρου 12, παρ.16 του νόμου 3851/2010 για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις νέες τιμές για έργα κάτω από 100 KW, πάνω από 100 KW και για φ/β σε στέγες.

Πηγή: energypres.gr