Το 28ο ετήσιο Φεστιβάλ Χιονιού και Πάγου είναι ένα χειμερινό βασίλειο με πάνω από 600.000 κυβικά μέτρα χιονιού και 178 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πάγου Εδώ, σε αυτόν τον εφήμερο κόσμο, η προσοχή και το έμπειρο στη λεπτομέρεια μάτι είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός γλυπτού από πάγο.

Η πόλη Χαρμπίν στη Νοτιοανατολική Κίνα πήρε το όνομά της από την αντίστοιχη λέξη στη γλώσσα των Μαντσού που σημαίνει «μέρος που στεγνώνουν τα δίχτυα» γιατί καθώς βρίσκεται στη νοτιότερη κοίτη του ποταμού Σογκούα είναι γνωστή για τους εξαιρετικά κρύους χειμώνες.

Για τον 35χρονο Xiaodong Liu από το Χαρμπίν, η αγάπη του για τα γλυπτά από πάγο αναπτύχθηκε σε πολύ μικρή ηλικία.«Έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον πάγο από τότε που ήμουν μικρός και πήρα μέρος στον πρώτο διαγωνισμό γλυπτικής στον πάγο. Νιώθω τα χέρια μου να μου λένε «θα σε βοηθήσω εγώ» και αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση» λέει ο Liu.Το μεγαλείο του εγχειρήματος που χρειάζεται από 15 ως 17 ημέρες για να ολοκληρωθεί είναι απίστευτου κάλους.

Ο Κόσμος Χιονιού και Πάγου στοιχίζει 19 εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθεί και καλύπτει έκταση περίπου 600.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ υπολογίζεται ότι απασχολεί στην κατασκευή του περί τους 15.000 εργαζόμενους.
Οι επισκέπτες φτάνουν στο φεστιβάλ τόσο για την αίγλη του αλλά και γιατί επαναφέρει χαρούμενες μνήμες από την παιδική ηλικία. Το Φεστιβάλ του Χαρμπίν προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες μέσα στο 2011 και οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι για το 2012 θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 20%.
Ωστόσο, φέτος η πόλη περνά έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα παρότι το κλίμα της χαρακτηρίζεται από τη διαδοχή τεσσάρων εποχών με το χειμώνα να είναι μακρύς και δριμύς και το καλοκαίρι σύντομο και δροσερό. Σε αυτή την περιοχή, η χειμερινή περίοδος χιονιού μπορεί να κρατήσει μέχρι και έξη μήνες με τον Ιανουάριο να είναι ο πιο κρύος από όλους τους μήνες.
Οι θερμοκρασίες το Χαρμπίν πέφτουν μερικές φόρες και κάτω από τους -17 Cο γεγονός που καθιστά την περιοχή το ιδανικό μέρος για ένα φεστιβάλ χιονιού και πάγου!

www.devoto.gr