Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρας μας μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 1/2/2012 και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις που τοπικά, κυρίως στα ορεινά, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Χιονοπτώσεις αρχικά θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των νησιών του Ιονίου (πιθανόν πρόσκαιρα και στα πεδινά τμήματα στα βορειότερα νησιά), ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στην Ήπειρο, στη Στερεά, στη Βόρεια και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Σε όλες τις προαναφερθείσες ηπειρωτικές περιοχές θα χιονίσει και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα στη Δυτική Ελλάδα όπου θα συνοδεύονται και από πολύ θυελλώδεις ανέμους, στην Κεντρική Ελλάδα και σε όλα τα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και νησιωτικά τμήματα του Βόρειου Αιγαίου. Καταγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

Σταδιακά στα νησιά του Ιονίου, το βράδυ στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το πρωί της Πέμπτης στις περισσότερες περιοχές από τη Στερεά και νοτιότερα, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα διατηρηθεί για όλο το 24ωρο κάτω από το μηδέν.

*** Χιονόπτωση θα εκδηλωθεί το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

*** Στην Αττική οι τοπικές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και στα ορεινά είναι πολύ πιθανό το βράδυ να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, με σχετική ένταση των φαινομένων.

Την Πέμπτη 2/2/2012 οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες στα δυτικά και νότια θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο.

Σ. Βουγιούκας

Ε.Α.Α. Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr