Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, οι μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων με τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία, επισκέφτηκαν το Μουσείο Εκπαίδευσης που εδρεύει στον πανεπιστημιακό χώρο στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας.

Βιβλία αλλοτινών χρόνων. Κόσμοι παλιοί, που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις. Αγώνες, όνειρα, σχήματα, ποιήματα, μυρωδιές και μουσικές που ξετύλιξαν το κουβάρι του χρόνου και έγραψαν ιστορία. Τα εκθέματά του Μουσείου Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν παλαιά σχολικά αντικείμενα (όπως θρανία, αλφαβητάρια, ποδιά, κουδούνι, έδρα, μαυροπίνακα, πλάκα με κοντύλι, σπόγγο), καθώς και αρχειακό υλικό νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Μέσα στην αίθουσα του Μουσείου, έχει στηθεί σε αναπαράσταση μία παλιά τάξη. Η έδρα του δασκάλου, το φθαρμένο βοήθημά του, το κουδούνι, ο μαυροπίνακας, οι κιμωλίες, οι σπόγγοι, τα ξύλινα θρανία, το αριθμητήριο, οι χάρακες, η υδρόγειος σφαίρα η μπλε ποδιά που φορούσαν τα κορίτσια, παλιοί χάρτες της Ελλάδας, σημαίες (δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου), ανθρώπινο πρόπλασμα και ένα πλούσιο υλικό από φωτογραφίες μαθητών από τις ποικίλες εκδηλώσεις και εορτασμούς του δημοτικού σχολείου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μικροί μας μαθητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δραστηριότητα τη διδασκαλία με την παραδοσιακή μέθοδο. Κάνοντας περιήγηση στο χώρο που είναι γεμάτος με εποπτικό υλικό που χρησιμοποιούνταν άλλοτε στα σχολεία κατανόησαν τις διαφορές της σχολικής πραγματικότητας τότε με σήμερα, αντιλήφθηκαν την εξέλιξη αυτή στο χρόνο, σύνδεσαν το σχολείο των παππούδων με το σχολείο των γονιών και το σχολείο των ίδιων. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.

Ευχαριστούμε το Μουσείο Εκπαίδευσης και την ΔΕΠΑ του Δήμου Βέροιας που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν στον όμορφο αυτό χώρο.