Απογοητευμένη από την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η Γερμανία προωθεί ένα σχέδιο εκχώρησης εξουσίας του ελληνικού προϋπολογισμού στην Ευρώπη, ως προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας στο Dow Jones Newswires, τόνισε πως ο λόγος είναι η αναποτελεσματική πρόοδος στη μείωση του ελληνικού ελλείμματος.

Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απόφαση για την εποπτεία του προϋπολογισμού θα πρέπει «να ληφθεί συναινετικά με την Ελλάδα» και χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση «μια ιδέα μεταξύ άλλων συζητήσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει την κυριαρχία της σχετικά με τις αποφάσεις για φόρους και δαπάνες, σε έναν «Επίτροπο Προϋπολογισμού» της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλίσει το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρότασης δημιουργίας ενός τσάρου του προϋπολογισμού είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών. Μια άλλη ιδέα είναι να απαιτηθεί από την Ελλάδα μια δεσμευτική νομική ρήτρα «που θα κάνει τη μείωση του ελλείμματος απόλυτη προτεραιότητα».

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που συζητούνται στο eurogroup σχετικά με την αντιμετώπιση ενός προγράμματος που είναι συνεχώς εκτός στόχων» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, στη Γερμανία αυξάνονται οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για περαιτέρω χρηματική ενίσχυση της Ελλάδας.

«Δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Horst Seehofer, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, στο Spiegel, σε άρθρο που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για έλεγχο του προϋπολογισμού Έλληνας αξιωματούχος

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για τοποθέτηση Ευρωπαίου Επίτροπου στην Ελλάδα για θέματα του προϋπολογισμού προχώρησε στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

«Καμία χώρα δεν έχει κάνει τέτοια πρόταση στο eurogroup και η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές», δήλωσε στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: capital.gr