Παρατεταμένη βαρυχειμωνιά αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό στα ηπειρωτικά, τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές αλλά και τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Έτσι από τη Δευτέρα 30/1 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 2/2 τα χαρακτηριστικά του καιρού ανά γεωγραφικό διαμέρισμα θα είναι τα εξής:

Μακεδονία – Θράκη: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με ολικό παγετό ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική και τη Δυτική Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα – νησιά Ιονίου: Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη Μεσσηνία την Τρίτη 31/1. Παγετός θα σημειώνεται όλες τις ημέρες το πρωί στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα στις πεδινές αγροτικές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο, όχι πάνω από 6 μπ. με εξαίρεση τον Πατραϊκό όπου κατά τόπους θα φτάνουν και τα 8 μπ.

Θεσσαλία – Κατερίνη – Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος: Χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές. Θερμοκρασίες μέγιστες έως 2 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους παγετός τις πρωινές ώρες ακόμα και σε πεδινές αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου ενώ θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. Με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις στην πόλη της Αθήνας θα είναι κατά κανόνα ασθενείς.

Νησιά Αιγαίου: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες, χιονόνερο ή χιόνι στις Κυκλάδες και χιονόνερο στα πεδινά της Κρήτης. Στα ορεινά του νησιού έντονες χιονοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου ο καιρός θα είναι καλός. Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο 7-8 και τοπικά 9 μπ.

Νεότερη ενημέρωση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα υπάρξει την Κυριακή 29/1.

N. Μαζαράκης ΕΑΑ Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr