Στο 3,7% κλείνει – σύμφωνα με τραπεζικές πηγές – το μέσο επιτόκιο της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ενώ θα προβλέπεται και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν περισσότερα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα, με τις δύο πλευρές να εκτιμούν ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι σημειώθηκε πρόοδος και ότι η συζήτηση η οποία θα επαναληφθεί και αύριο -εστιάστηκε σε νομικά και τεχνικά ζητήματα.

Προηγήθηκε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη- υπό τη προεδρία Παπαδήμου για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κατά πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι από την έκβαση της διαπραγμάτευσης κρίνεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τα εργασιακά, η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης έγκειται στην προώθηση της στοχευμένης εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων με στόχο να καμφθούν οι πιέσεις των εταίρων που αξιώνουν δραστικές παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι τα απαιτούμενα 2 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της “τρύπας” του ελλείμματος του 2011 θα βρεθούν από περικοπή δαπανών για την άμυνα και τα φάρμακα. Σύμφωνα με στελέχη του Υπ. Εργασίας, αναζητούνται 650 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια προκειμένου να αποφευχθεί μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Κουτρουμάνης περιμένει τις τελικές προτάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις 10 το πρωί.

Πηγή: capital.gr/athina984.gr