Ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρίας εμφυτευμάτων στήθους PIP Ζαν-Κλοντ Μας συνελήφθη σήμερα στη νότια Γαλλία και θα του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στις έρευνες.Το σκάνδαλο με τα μη ιατρικά εμφυτεύματα στήθους αφορά 400-500.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Τα εμφυτεύματα αυτά κατασκευάζονταν στη Γαλλία και το 84% εξάγονταν κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Βρετανία. Τα εμφυτεύματα περιέχουν μη ιατρική σιλικόνη και υπάρχει κίνδυνος να διαρραγούν.

«Ο Ζαν-Κλόντ Μας συνελήφθη στην κατοικία της συντρόφου του στο Σι-Φουρ και ετέθη υπό κράτηση», διευκρίνισε η ίδια πηγή. Η σύλληψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε τον Δεκέμβριο η εισαγγελία της Μασσαλίας.

Η κατοικία ερευνήθηκε και ο Μας θα κρατηθεί για 48 ώρες μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση βλαβών.

Στις 8 Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί ο Κλοντ Κουτί, στέλεχος της εταιρίας.

Η εταιρία PIP, που κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο στις πωλήσεις εμφυτευμάτων, πτώχευσε το 2010. Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζαν-Κλοντ Μας παραδέχτηκε ότι παρήγαγε μη ιατρική σιλικόνη, αλλά διέψευσε πως είναι επικίνδυνη.

Στη Γαλλία, 20 από τις γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα στήθους της PIP εμφάνισαν καρκίνο, οι 16 από αυτές του στήθους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τις γυναίκες που φέρουν εμφυτεύματα της εταιρίας PIP να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν αισθάνονται πόνους ή αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στη Γαλλία χιλιάδες αγωγές εναντίον του Ζαν-Κλοντ Μας.

Πηγή: real.gr