Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το κυνήγι του Internet στη Γαλλία

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και μάλιστα προβλέπει χρηματικό πρόστιμο έως 45.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους για όποιον παραβιάζει τον νόμο. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο η Γαλλία επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη της ιστορίας που επικρατεί στην Τουρκία και απειλεί με κυρώσεις τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Πριν από μία βδομάδα τουρκικές οργανώσεις της διασποράς είχαν δημοσιεύσει ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις γαλλικές εφημερίδες, κάνοντας έκκληση να μην περάσει τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο από τη Γερουσία. Η παρέμβασή τους δεν είχε αποτέλεσμα.

”Ο

Η Τουρκία παγώνει τις διμερείς σχέσεις

Τώρα η επίσημη Τουρκία προειδοποιεί ότι θα παγώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στο Παρίσι Ενγκίν Σολάκογλου. «Πρόκειται για τις διμερείς σχέσεις σε διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Σε όλους αυτούς τους τομείς η Γαλλία δεν θα μπορεί πλέον να υπολογίζει στην Τουρκία» δηλώνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας.

Οι συνέπειες των αντιποίνων αναμένεται να πλήξουν κυρίως τη γαλλική οικονομία.

Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται σήμερα 400 μεγάλες επιχειρήσεις από τη Γαλλία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν συμβόλαια της εταιρίας Mareva για την πώληση πυρηνικής τεχνολογίας, καθώς και μία παραγγελία αεροσκαφών τύπου Airbus. Αλλά η Τουρκία θα είχε και μία ιδιαίτερη χρησιμότητα για τη Γαλλία σε διπλωματικό επίπεδο σε μία κρίσιμη συγκυρία, στην φαίνεται να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν. Γι αυτό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες:

«Στους Τούρκους φίλους μας απευθύνω έκκληση για ψυχραιμία. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα με οικονομική και πολιτική ισχύ, θέλουμε καλές σχέσεις μαζί της. Ας περιμένουμε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, τείνω χείρα φιλίας προς την Τουρκία» δηλώνει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το προσωπικό στοίχημα του Σαρκοζί

Λιγότερο διακριτική ήταν η διατύπωση που επέλεξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ήδη πριν από μερικές εβδομάδες είχε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει την υπερψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τη Γερουσία, όπως είχε κάνει και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ιστορικό γεγονός. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και θα έπρεπε να ξαναδεί την ιστορία της».

Από την πλευρά τους τόσο η Τουρκία όσο και εσωκομματικοί αντίπαλοι του προέδρου Σαρκοζί τον κατηγορούν ότι οι δηλώσεις αυτές οφείλονται κυρίως σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Σε λιγότερες από εκατό ημέρες οι Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, η έκβαση προμηνύεται αμφίρροπη και οι 500.000 ψηφοφόροι αρμενικής καταγωγής θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα. Ολόκληρες οικογένειες Αρμενίων είχαν διαφύγει στη Γαλλία αμέσως μετά τη γενοκτονία. Ο νέος νόμος που φέρει τη σφραγίδα του Νικολά Σαρκοζί δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί την αρμενική παροικία.

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle