Έτοιμος να καταγγείλει τη σύμβαση με τις Energa και Hellas Power, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δύο εταιρείες αλλά και συνολικά για την αγορά λιανικής, είναι ο ΔΕΣΜΗΕ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Για τους δύο εναλλακτικούς παρόχους, από την Παρασκευή και μετά οπότε και δεν κατέβαλαν τη δόση των 27 εκ. ευρώ όπως είχαν δεσμευθεί να κάνουν την προηγούμενη ημέρα, (επικαλούμενοι ότι τους έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί), ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, και τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν ήδη «κλειδώσει».

Εφόσον ο νέος τους ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί στη σιωπηρή παράταση της μιας εργάσιμης που του δόθηκε τη Παρασκευή, και δεν καταβάλει τα χρήματα μέχρι σήμερα το μεσημέρι, τότε πρόκειται να κινηθούν άμεσα οι εξής δύο διαδικασίες.

• Καταρχήν, η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ έχει πάρει απόφαση να συγκαλέσει για σήμερα Δ.Σ., και αν ως το μεσημέρι οι δύο πάροχοι δεν έχουν καταθέσει τα 27 εκ. ευρώ, τότε θα τους κάνει ανάκληση των δηλώσεων εκπροσώπησης, κοινώς θα τους καταγγείλει τη μεταξύ τους σύμβαση, που σημαίνει ότι θα απολέσουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να παρέχουν ρεύμα στους πελάτες τους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι από αύριο κιόλας το πρωί, οι 200.000 περίπου πελάτες της Energa και της Hellas Power θα «επιστρέψουν» στο τελευταίο καταφύγιο που λέγεται ΔΕΗ, (διαδικασία που δεν είναι και τόσο απλή όσο ακούγεται).

• Το δεύτερο μέτρο που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα, από την Πέμπτη συγκεκριμένα, αφορά στη ΡΑΕ. Η ολομέλειά της πήρε την απόφαση να καλέσει άμεσα σε ακρόαση τις δύο εταιρείες προκειμένου να τους ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το θέμα της καταβολής των χρημάτων δεν θα διευθετηθεί σήμερα.

Εννοείται ότι τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση, αν τα αφεντικά του νέου σχήματος πληρώσουν τα χρήματα, το ζήτημα θα επανεξεταστεί, αλλά το βέβαιο είναι πως το κατά πόσο οι δύο εταιρείες επιθυμούν να παραμείνουν στη λιανική αγορά ή όχι, θα φανεί κατά τη σημερινή ημέρα. Από εκεί πέρα, το τι έρευνες διεξάγουν το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο, που ναι μεν επηρεάζει την παραμονή τους ή μη στο χώρο, δεν σχετίζεται ωστόσο με τις κινήσεις του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Πολλαπλές αναταράξεις…

Είναι προφανές πάντως ότι σε περίπτωση μη καταβολής τελικά των χρημάτων και αποχώρησης των δύο παρόχων από το χώρο, οι αναταράξεις θα είναι μεγάλες, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και για τη ΔΕΗ. Σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Κομισιόν θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το «κλείσιμο» -αντί για το άνοιγμα- της αγοράς λιανικής, και η τελευταία θα βρεθεί στη θέση του απολογούμενου (πως χειρίστηκε τις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, τι έκανε για τη συγκεκριμένη κρίση χρέους των δύο προμηθευτών, κλπ). Τώρα σε επίπεδο ΔΕΗ, η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα», δηλαδή να καλύψει καταρχήν το κανόνι προς το ΔΕΣΜΗΕ (άλλοι υποστηρίζουν ότι ανέρχεται στα 70 εκ. ευρώ, άλλοι μιλούν για 120 εκ. ευρώ), κάτι που βάσει του κώδικα πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς λιανικής, άρα πρωτίστως η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που έχει μερίδιο 91%-92%.

Επίπτωση και για τους καταναλωτές

Κατά δεύτερον, οι δύο εταιρείες φέρονται να χρωστούν στη ΔΕΗ άλλα 67 εκ. ευρώ ως τέλη δικτύου, οφειλή την οποία αμφισβητούν όπως άλλωστε και εκείνες προς το ΔΕΣΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι, μπορεί να φορτωθεί η παραπαίουσα ΔΕΗ με κάποιες δεκάδες επιπλέον εκατ. ευρώ ; Προφανώς και όχι είναι η απάντηση, πόσο μάλλον οι πελάτες της. Διότι, εφόσον δεν της εξοφληθούν τα 67 εκ. ευρώ (ή όσα τελικώς είναι), αυτά θα συνυπολογιστούν στην αύξηση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2013, που σημαίνει ότι θα τα πληρώσει, ποιος άλλος, ο τελικός καταναλωτής…

Πηγή: energypress.gr