Το σημαντικό ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, προσπαθώντας όμως να συντμήσει του χρόνους, ενώ γνωστοποίησε ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας.

Ακόμα, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Μανιάτης ανήγγειλε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ), και θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο.

Στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

Πηγή: skai.gr