Εντολή για σιωπηλή «αναστολή» στις διακοπές ρεύματος λόγω μη καταβολής του τέλους έδωσε στη ΔΕΗ το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας της να παγώσει τις αποκοπές για όσους καταναλωτές έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους, μέχρι οι έφοροι να αποφανθούν πόσες απ’ αυτές θα κάνουν δεκτές.

Έτσι, το μέτρο έκανε «πρεμιέρα» με πολύ περιορισμένο αριθμό αποκοπών, όχι πάνω από 100 σε όλη την Ελλάδα (και μόλις 5 στην Αττική), που αφορούσαν σε καταναλωτές τόσο με μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς όσο και με οφειλές από το τέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οφειλές του πρώτου στη λίστα αποκοπών της Αττικής, ανέρχοντο σε 11.000 ευρώ καθώς πρόκειται για νομικό πρόσωπο με μεγάλες καταναλώσεις σε ακριβή περιοχή του Πειραιά, και του τελευταίου σε 2.000 ευρώ.

Θολό τοπίο ένα μήνα μετά…

Βέβαιο είναι ότι ένα μήνα μετά την έκδοση της εγκυκλίου του υπ. Οικονομικών που παρείχε οδηγίες και διευκρινήσεις για τις εξαιρέσεις καταβολής του τέλους, το τοπίο είναι ακόμη εντελώς «θολό». Συνολικά μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει δεχθεί στην ηλεκτρονική της διεύθυνση(https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta) περισσότερες από 22.000 αιτήσεις για εξαίρεση από το τέλος, που μαζί με όσες έχουν κατατεθεί στις εφορίες, το τελικό νούμερο προσεγγίζει τις 50.000. Ακόμη όμως οι αιτήσεις αυτές δεν έχουν εξετασθεί ώστε να κριθεί πόσοι από τους εν λόγω καταναλωτές πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης ή όχι, και εν συνεχεία να ενημερωθεί η ΔΕΗ για να μην τους κόψει το ρεύμα. Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επανήλθε το βράδυ με νέα ανακοίνωσή του στο θέμα, τονίζοντας ότι έχει δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να μη διακόψει το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης και έχει ζητήσει να υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου, έως ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα. Διευκρίνισε δε, ότι οι διακοπές ρεύματος στις οποίες προχωρά η ΔΕΗ σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εντελώς άσχετο θέμα με το ειδικό τέλος.

Περικοπές σε Πάτρα- Πειραιά

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, λόγω της ασάφειας που επικρατεί, επέλεξε με δική της πρωτοβουλία να εξαιρέσει της περικοπής τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και τους διαμένοντες σε περιοχές με πολύ κρύο (χθες δεν έγινε ούτε μια αποκοπή στη Β. Ελλάδα λόγω του ψύχους που επικρατεί), αρχίζοντας να κόβει από τους έχοντες μεγάλες καταναλώσεις (κυρίως σε Πάτρα και Πειραιά) και όσους κατοικούν σε περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης. Η πρεμιέρα πάντως του μέτρου συνοδεύτηκε και από περιορισμένης έκτασης μπλόκα μελών του ΠΑΜΕ σε γραφεία της ΔΕΗ και απειλές κατά εργολάβων που είχαν επωμιστεί με το καθήκον της περικοπής.

Έσοδα πέραν πάσης προσδοκίας

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογήθηκαν και τα στοιχεία από τις εισπράξεις εσόδων σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισρεύσει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων,με το ποσοστό εισπραξιμότητας στο 85%. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν το ποσοστό εισπραξιμότητας διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τα συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος για το 2011 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Ακόμα, δε, και αν το ποσοστό εισπραξιμότητας υποχωρήσει στο 70%, οι εισπράξεις θα αγγίξουν το 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί. Η πίεση που ασκήθηκε στους καταναλωτές μέσω του τέλους, κάνει «καλό» και στη ΔΕΗ, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, καθώς η επιχείρηση έχει αυξήσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών της.

Πηγή: energypress.gr