Η απόσταση που χωρίζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας από την γερμανική κυβέρνηση στα θέματα της ανάπτυξης είναι πραγματικά μικρή όπως φάνηκε από τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Βεστερβέλλε στην Αθήνα. Την ίδια ώρα που ο κ. Βεστερβέλλε συναντιόταν με τους κκ. Παπαδήμο, Σαμαρά και Δήμα, η Αγγελα Μέρκελ καθιστούσε σαφές ότι θα επιμείνει στην πολιτική πάταξη της φοροδιαφυγής. «Ένα ειδικό πρόβλημα», είπε η κα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, στο παράδειγμα της αύξησης των φόρων που δεν ακολουθείται από αύξηση των εσόδων, διότι η επιβολή και συλλογή των φόρων στην Ελλάδα «χωλαίνει στην πράξη». Σε απλά ελληνικά οι φόροι επιβάλλονται αλλά δεν εισπράττονται.

Για όσους δεν έχουν, το ότι δεν εισπράττονται οφείλεται και στον μονόδρομο των περικοπών αλλά τι γίνεται με εκείνους που έχουν; Όλο και συχνότερα οι πιο μεγάλοι σε επιρροή εκπρόσωποί τους εμφανίζονται στους πολιτικούς εκπροσώπους και των δύο κομμάτων και ζητούν «φορολογική αμνηστία». Οι πιο αποθρασυμμένοι φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν στους υπάλληλους των εφοριών ότι «περιμένουν την αλλαγή της κυβέρνησης». Ενώ άλλοι –που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με τις δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες αγόραζαν ακίνητα στη νότια Αθήνα πριν από 2-3 χρόνια και απηλλάγησαν από τους καταλογισμούς του ΣΔΟΕ αγοράζουν τώρα «μπήτ παρά» πάντα με την «αφορολόγητη μέθοδο» το κέντρο της Αθήνας που ερημώνει «εισάγοντας ναυτιλιακό συνάλλαγμα».

«Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να γυρίσετε στο καθεστώς της φορολογικής ασυδοσίας πριν από το 2009. Μπορεί να κατέβουν οι φόροι αλλά κάθε σπιθαμή περιουσίας, ακίνητης ή κινητής θα φορολογείται, χαμηλά, αλλά θα φορολογείται και ό,τι φορολογείται θα εισπράττεται» μου είπε χθες φίλος που δουλεύει στη γερμανική κυβέρνηση.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr