Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα

«Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.Σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το PSI και η ψήφιση της δανειακής συμφωνίας η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με οξείς οικονομικούς κινδύνους και υπογράμμισε ότι μόνο όταν έχουν κλείσει επιτυχώς οι δύο αυτές διαδικασίες θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πατάει πια σε στέρεο έδαφος.

Όπως εκτίμησε ο κ. Παπαδήμος, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι σε σημαντικό βαθμό προϊόν ανεπαρκούς οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η κρίση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα εγχώριων διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, σωρευμένων σφαλμάτων πολιτικής του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες είναι ένας σκληρά εργαζόμενος λαός, αλλά «πρέπει να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί».

Πάντως, τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το μέγεθος της προσαρμογής που έχει ήδη επιτευχθεί και η πρόοδος που η χώρα έχει επιτελέσει και εκτίμησε ότι αργά και κοπιαστικά η χώρα ανακτά την ανταγωνιστικότητα της. «Έχουμε όμως ακόμα δρόμο να διανύσουμε στο πεδίο αυτό. Ο στόχος του Μνημονίου στα πλαίσια απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ικανοποιήθηκε κατά 99% «, είπε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η διατήρηση του πνεύματος εθνικής ενότητας που οδήγησε στην παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «επιστροφή σε μια κατάσταση υπερχρέωσης με φτηνά δανεικά δεν υπάρχει. Η συνέχιση της προσπάθειας προσαρμογής είναι η μόνη πορεία διεξόδου».

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού» και εκτίμησε ότι «εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, είπε ότι έχουν ισχυρά θεμέλια, για να αντέχουν τα αρνητικά στερεότυπα που κάποιοι κύκλοι, τείνουν να ανασύρουν.