Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο). Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία εποικοδομητική ενιαία απάντηση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών που περιλαμβάνει μία άνευ προηγουμένου απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία εποικοδομητική ενιαία απάντηση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν ανασταλλεί για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης» προσθέτουν.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επικεφαλής του IIF θα συνεχισθούν την προσεχή εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πήγες μετά τη σημερινή συνάντηση παραμένουν σε εκκρεμότητα «σημαντικές λεπτομέρειες» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια εμπλοκή σημειώθηκε στο επιτόκιο με το οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Η πλευρά του ΙΙF επέμενε σε ένα μεσοσταθμικό πάνω από 5%, την ώρα που από ελληνικής πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να “πάει” πάνω από το 4%, ενώ από το Βερολίνο φέρεται να διατυπώθηκε πρόταση για ακόμα χαμηλότερα (3%).

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διαμηνύει πως η απόφαση που θα ληφθεί για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του IIF:

Press Statement from the Co-Chairmen of the Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee for Greec

Athens, January 13, 2012 — Charles Dallara and Jean Lemierre, Co-Chairs of the Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee (PCIC) for Greece, continued discussions today in Athens with Prime Minister Lucas Papademos and Deputy Prime Minister and Finance Minister Evangelos Venizelos on a voluntary PSI for Greece, against the background of the October 26/27 Agreement with the Euro Area Leaders. Unfortunately, despite the efforts of Greece’s leadership, the proposal put forward by the Steering Committee of the PCIC—which involves an unprecedented 50% nominal reduction of Greece’s sovereign bonds in private investors’ hands and up to €100 billion of debt forgiveness— has not produced a constructive consolidated response by all parties, consistent with a voluntary exchange of Greek sovereign debt and the October 26/27 Agreement.

Under the circumstances, discussions with Greece and the official sector are paused for reflection on the benefits of a voluntary approach. We very much hope, however, that Greece, with the support of the Euro Area, will be in a position to re-engage constructively with the private sector with a view to finalizing a mutually acceptable agreement on a voluntary debt exchange consistent with the October 26/27 Agreement, in the best interest of both Greece and the Euro Area.

Πηγή: skai.gr